Изпълнителният директор на „Роснефт“ Игор Сечин изрази възмущението си от действията на руската прокуратура, която огласи записите от разговора му за „кошницата с колбаси“ с бившия министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев по време на срещата им в офиса на компанията през ноември 2016 г.

Непосредствено след нея Улюкаев беше арестуван по подозрение, че е получил 2 милиона долара подкуп на ръка, за да разреши на „Роснефт” да погълне друг петролен концерн - „Башнефт”.

Впоследствие бе уволнен заради загуба на доверието на президента Путин и до днес е под домашен арест.

През тази седмица обаче скандалът се разгоря с нова сила, след като прокуратурата публикува стенограмата от прословутия разговор между двамата. 

В него не се говори изрично за пари, но девет (!) пъти е спомената въпросната „кошница с колбаси“. Според материалите на следствието Улюкаев е получил 2-та млн. долара в офиса на „Роснефт“, а след това те са намерени кеш в багажника му. 

„Това е професионален кретенизъм. Има неща, които трябва да останат скрити от всички погледи. Даже не бива да ти минава мисълта да публикуваш такова нещо - там има информация, съдържаща държавни тайни", коментира вчера Сечин пред „Комерсант“.

"Корзиночку забери (пр. „Вземи си кошницата“) – е една от последните фрази на Сечин, които се чуват от едната част от записа. 

Малко по-късно ексминистърът е арестуван, а в колата му са открити кошницата, както и сак с парите. Тогава той обясни, че в него трябвало да има хубаво вино, подарено му от Сечин, и няма представа как милионите са се озовали там.

По време на разговора шефът на „Роснефт“ произнася и още няколко странни реплики, които подлежат на различни интерпретации от медиите. 

„Защо си без палто, облечи си палтото“ - се тълкува като фалшива загриженост, че Улюкаев е без топла дреха в килията, където ще го отведат веднага след срещата. 

Процесът срещу бившия министър започна на 16 август, но той не се призна за виновен. Следващото съдебно заседание е на 11 септември, а максималната присъда е 15 години. 

Всъщност „Кошницата с колбаси“ не е необичаен подарък за приятелите и бизнес партньорите на Игор Иванович Сечин. Той е запален ловец и в специален магазин правят 16 вида месни деликатеси под марката "От Иванич".