Един стадион с два терена... При това в един момент те са един върху друг, а в следващия е само един, като другият се прибира. С тази технология ще разполага строящият се в момента нов стадион на "Тотнъм Хотспър" в Северен Лондон.

"Шпорите" се разделиха с добрия стар "Уайт Харт лейн" в края на миналия сезон, а междувременно другата арена - несравнимо по-модерна, функционална и голяма, вече ще строеше. Капацитетът на седящите места ще е около 61 хиляди.

Трябва да бъде завършена по някое време през 2018 г. и "Тотнъм" да влезе в новия си дом. В момента лондончани играят на "Уембли".

Новият стадион по време на мач на "Тотнъм".

Технологията с прибиращия се терен е едно от чудесата на съоръжението. Какво представлява? В основата като базов терен ще бъде разположен един с изкуствена трева.

На него могат да се играят мачове по американски футбол от НФЛ (Националната футболна лига на САЩ) - янките признават изкуственото покритие за официални срещи. Това игрище ще се използва също за концерти, фестивали и т.н.

Арената за двубой по американски футбол. Открийте разликите.

В същото време теренът с естествено покритие се помещава на ролки под южната трибуна на стадиона. Когато дойде време за мач на "Тотнъм", тревата ще бъде плъзната върху изкуствената на три части, всяка една от които тежи 3000 тона (вижте във видеото по-долу).

 

Това става с помощта на специални релси и 68 електромотора. Така тревният терен ще застава върху изкуствения. Операцията ще отнема около 25 минути. "Тотнъм" разполага с подобна система на тренировъчния си комплекс, така че тя не е нещо ново за служителите на клуба.

Технологията е дело на компанията SCX, която прави и подвижни покриви на спортни арени - от тенис кортове до стадиони. Поставила е прибиращи се покриви на два от кортовете в комплекса на "Уимбълдън".

Стадионът на германския "Шалке 04" - "Фелтинс арена", също разполага с подвижен терен, но доста по-различен технически, поради което системата на новия "Уайт Харт лейн" е първа по рода си в света.

Така изглежда съоръжението с днешна дата.

А защо изобщо е необходима за един европейски футболен клуб? Защото от години мачове по американски футбол от НФЛ се играят в Европа - най-вече в Лондон. Идеята е ясна - набиране на популярност за "другия" футбол, а оттам и трупане на пари. Мачовете в Англия най-често се играят на "Уембли". И тъй като това става през есента, почти всяка година теренът на Храма на футбола направо се уврежда от по-дългите бутони на щатските играчи, когато вали дъжд.

Историят помни мачове на националния отбор, на които после покритието не беше на ниво.

Сега "Тотнъм" показва как това ще се избегне. Клубът ще вложи сериозни пари за технологията, но после ще ги избие от договори с НФЛ, а и от събития в шоубизнеса, без от това да пострада естествената трева.