Въпросът: „Защо властта така безпрецедентно лъже?” всъщност може да бъде разслоен на няколко пласта, според различните заложени смисли.

Първият – „Поради что властта лъже?” – е най-лесният пласт; и отговорът е очевиден. Тази власт е първата, която е изцяло, 100 на 100 и напълно отдадена на едно-единствено действие: поглъщането на публични ресурси (власт, природа, пари). Тя няма никакво друго свое основание, нито – намерение. А щом това е така – лъже по необходимост. Няма как да присвояваш, без да лъготиш. Двете неща са свързани по необходимост.

Накратко: крадецът винаги е и лъжец.

Вторият пласт е по-интересен и може да звучи така: „Властта лъже, очаквайки да постигне – какво ?”.

Да вземем примерите от последния месец, отзад-напред.

След като в скандала „Азърбейджанската пералня” лъсна българският служител Калин Митрев, властта набързо се затрахова: „Не можем да го уволним, той е служител на ЕБВР”. Даже тържествено пратиха писмо до Европейската банка за развитие, откъдето получиха отговора, който всички запознати вече знаеха: „Този не е наш служител, а – ваш. Вие си го правете, каквото намерите за добре.”

Намерението на тази лъжа на властта („Поради что?”) е очевидно: да не бъде закачан Калин Митрев. Интересно е, обаче, какво очакваше да постигне властта с тази си лъжа, след като през цялото време е знаела, какъв отговор ще получи от ЕБВР – а именно, отговор, уличаващ я в лъжа?

Следващ пример. Властта много добре знае, че от 2008 година в Брюксел отлежават, одобрени и финансирани, два проекта за магистрала покрай Кресна: тунел; или т.нар. „Източен вариант” с вдигане на магистралата на билото и оставянето на сегашния път за местен. Трети вариант няма и не може да има, тъй като всичко трябва да е построено до 2022 година, а процедурите по избор на трети вариант биха отнели повече.

Властта знае това. Но пак – лъже. Имало било още поне три, според нея, варианта. И си иска онзи, при който половината магистрала остава върху стария път. Този проект нито е одобрен в Брюксел, нито – може да бъде.

И въпреки това – властта пак лъже. До степен – да тероризира общинския свет на Кресна, който оня ден подкрепи „Източен вариант” (одобрен и финансиран), но впоследствие се подреди зад фантазията на правителството, която никога няма да бъде одобрена.

Ясен е, отново, отговорът на въпроса „Поради что властта лъже?”. Първо, няма българска фирма, която да може да пробие този тунел. А от западна трудно се краде. Така отпада тунелът. А „Източен вариант” отпада, защото едно е да строиш половин магистрала, след като си взел парите за цяла (т.е. открадваш половината пари), друго – цялата.

Отново е любопитен другият пласт на въпроса: „Какво очаква властта да постигне с тази си лъжа?”. Та нали тя, властта, много добре знае, какво е одобрено в Брюксел и какво никога няма да бъде одобрено – например лансираният от властта вариант „половин магистрала с парите за цяла”?

На какво се надява? Че в Брюксел няма да забележат липсата на едни 600 000? Та нали от Брюксел пак ще долети съответният отговор – който ще гласи, горе-долу, следното: „Не ни правете на маймуни, одобрени има два варианта; или правите единия от тях, или връщате парите. А после ще ви осъдим, както направихме с Калиакра и както ще направим с Рила...”

Това ще се случи и лъжата ще лъсне, както в случая с Калин Митрев.

Аналогичен на Кресна е случаят с Калиакра. Българската държава е депозирала в Брюксел карта със защитени територии. После е разрешила на свои приятели да ги застроява. После е осъдена от Европейската комисия. После договаря построените обекти на приятелските бизнеси да останат, ама повече да не се строи.

И изведнъж – властта тръби, че тепърва щяла да прави ново картиране, та да види, къде може да се строи и къде – не. Ще рече: на кои от приятелите на властта ще им бъдат пуснати обектите, а на кои ще се наложи да бъде обещано нещо друго.

Няма и не може да има ново картиране. Старото е и остава в сила, бидейки част от договора за присъединяване към ЕС. България вече е осъдена за неговото нарушаване. Никой няма да позволи промяна.

Властта знае това. Знае и това, че рано или късно от Брюксел ще пристигне документ, който изобличава лъжата.

И все пак – лъже. Отговорът на „Поради что лъже?” отново е очевиден: за да може да уреди строежите на свои приятели. И отново не е ясно, как си представя властта резултата от това лъжене. Нали всичко ще лъсне?

Видима с просто око паяжина от лъжи в момента оплита случая с 6-годишното дете-„стрелец”, с чобанина, „признал си” за пожара в Кресна и други подобни. И тук истината ще лъсне и то – в близкото бъдеще. И ще се разбере, че властта лъже.

Защо го прави?

Някой психолог с конспиративни наклонности би казал следното: „Тия нарочно пускат такива лъжи, които веднага да бъдат изобличени, за да свикнат народа, че всичко е лъжа – и той, народът, да престане да иска каквото и да е от властта.”

По-просто е. Пред себе си имаме власт-имащи индивиди които, макар алчни, са изумително прости откъм устройство на интелекта. Те лъжат на принципа – „ако мине”. Този път не мина, оня път не мина, ама току-виж – следващият път минало. И сме усвоили едни пари. А ако нещо ни глобят – народът да плаща, както плати за АЕЦ-Белене, за КТБ и за всичко останало.

По същата логика, в първите месеци на членството в ЕС чиновници на тройната коалиция криеха в бюрата си писма от Брюксел, търсещи спешни отговори на важни въпроси. Ако мине...

Един скри, втори покри, а накрая ЕС спря всички европейски пари за България.

Простите хора лъжат тогава, когато си внушат, че останалите са по-прости и от тях. Или: и да не са по-прости, няма къде да ходят, ще търпят и ще се подчиняват.

И това с подчинението ще си проличи, обаче, като онова с лъжите...