Държавният глава Румен Радев изпрати поздравителен адрес до участниците в Традиционния деветосептемврийски събор на местността Копривките.

"Убеден съм, че паметта на онези, пред които се покланяме, ни задължава да отстояваме истината, а бъдещето на децата ни – да не позволяваме повторение на най-мрачните отминали мигове”, отбелязва в обръщението си президентът, цитиран от страницата на социалистите в Пловдив.

Събитието, което е известно като Малката Бузлуджа, събра над 6000 социалисти и симпатизанти за традиционното честване на Деветосептемврийската победа, отбелязва медията.

"Девети септември е велик ден. Всеки историк и родолюбец знае, че фашистката чума е била жестока. Затова датата 9.09.1944 г. е важна за България. Тя е причината да сме днес тук”, каза лидерът на социалистите в Пловдив Георги Гергов от трибуната в местността Копривките.

Пред множеството Гергов подчерта, че именно БСП е носител на спомената за постиженията на социалистическа България.

„Нямаме от какво да се срамуваме, защото нашата партия е градила тази държава”, посочи той и цитира известната фраза на последния комунистически лидер Тодор Живков, че изграденото в неговото управление, едва ли ще бъде боядисано дори.

Гергов, който стана известен и като домакин на, меко казано, съмнителна среща на главния прокурор Сотир Цацаров с недолюбвания от него бизнесмен Сашо Дончев, по традиция раздаде задачите:

„Стига вайкане, а на работа! Всеки един от нас, всеки ден, за да почервенее картата на Пловдив област, както почервеня на президентските избори!", каза Гергов, а многохилядното множество отговори с „Победа и БСП!”.

Председателят на Градския съвет Красимир Трифонов нарече прехода „понятие за благозвучие, за да не се каже, че това е капитализъм, осъществен брутално и варварски".

„30 години след срутването на Народна република България у нас не се живее по-добре. Къде е българският розов домат, българските ябълки, мотокарите, които се конструираха в Пловдив?”, попита риторично Трифонов.

„След 1989 година БСП остана единствената политическа сила, която да осигури приемственост и да запази паметта за 9-ти септември като дата на прогрес”, каза в речта си зам.-председателят на Народното събрание и член на националното ръководство Валери Жаблянов.

Той е и най-високопоставеният пратеник на меоприятието. Лидерът Корнелия Нинова отсъства знаково, след като именно тя настоя Георги Гергов да си подаде оставката след "ЦУМ-гейт".

Мотото на петнадесетото издание на събора в Копривка е „Борба! Справедливост! Прогрес!”, става ясно още от сайта на БСП-Пловдив.

Народните представители от БСП за България Георги Търновалийски, Манол Генов, Веска Ненчева, Димитър Георгиев, Георги Йорданов и Теодора Халачева положиха цветя на паметника на загиналите партизани.

Междувременно Радев "дописа" и статус във фейсук профила си. 

„Продължавам да вярвам в това, което написах преди година по повод днешната дата: "В обществото ни 9-и септември винаги е бил разделителна линия. Страните имат своите необорими мотиви. Хората, върху които тази дата е дала отражение, имат своята памет за нея. Какво е 9-и септември - дата на революция или преврат? За мен е нито едно от двете. Тя е повод единствено за помирение. Повод да проявим мъдрост и най-сетне да направим крачката към едно съзидателно помирение с миналото. Дължим го на себе си...“, пише президентът.

„Поклон пред всички невинни жертви преди и след 9-ти септември, пред всички загинали с мисъл за България“, се казва още в публикацията на държавния глава в социалната мрежа.