Ислямисти във Франция искали да взривят Айфеловата кула, Лувъра, ядрени централи и редица други обекти, съобщи в. "Паризиен".

Още преди година властите арестували заподозрян 29-годишен алжирски касапин. Всичко това обаче стана ясно едва вчера, когато правителството в Париж представи нови мерки за борба с тероризма.

Арабинът, назован като Али М., живеел в южния френски град Воклюз. Той бил задържан, след като властите успели да разшифроват кореспонденцията му с един от лидерите на "Ал Кайда в ислямски Магреб" (АКИМ) - клона на терористичната организация, базиран в Алжир и действащ в Северозападна Африка. Ислямисткият лидер, скрит зад интернет профила Redouane18, поискал от Али да даде предложение за водене на джихад по местожителство.

Алжирецът предложил да бъдат взривени няколко АЕЦ, излитащи самолети, а също така главните забележителности на Париж - Айфеловата кула и Лувъра. Когато станало ясно, че тези планове не могат да бъдат осъществени, Али М„ предложил атаки срещу полицаи и взривяване на ресторанти и нощни барове. Алжирецът дал идеята да бъде нападнато "мероприятие в Южна Франция, където много християни се събират на едно място за цял месец". Властите разшифровали това като призив за атентати срещу знаменития театрален фестивал в град Авиньон.

Ислямистите поканили Али М. да се върне в Алжир, където да премине подготовка, след което пак да отиде във Франция. Той бил арестуван през юни 2013 г., месец преди предполагаемото заминаване за родината си през Тунис.

Всички тези подробности бяха огласени на 9 юли от френския вътрешен министър Бернар Казньов. Това стана, докато той представяше пред парламента нов пакет от мерки за борба с тероризма. Сред тях е забрана до 6 месеца за пътуване зад граница за лица, заподозрени във връзки с ислямисти. В проектозакона се предлага паспортите им да бъдат временно конфискувани и анулирани. На авиокомпаниите ще бъдат забранено да качват тези хора на самолетите си. Освен това компаниите ще бъдат задължени да информират властите в случай, че някой от посочените лица си е направил предварителна резервация за полет. Ако все пак санкционираните успеят да напуснат Франция, те ще бъдат незабавно обявени за международно издирване.

Законопроектът предвижда също така ужесточаване на наказания за вербуване по интернет. Доставчиците ще бъдат задължени да следят и блокират сайтове, призоваващи за извършване на атентати и възхваляващи терористичните актове. Следователите вече ще могат съвсем законно да използват псевдоними и да действат под прикритие в ислямистките сайтове.

В началото на седмицата САЩ решиха да затегнат контрола върху електронните устройства, които пътниците могат да качват на самолетите до и от страната. Пасажерите ще могат да летят със своите таблети, мобилни телефонни и електронни устройства, само ако те са с напълно заредени батерии. Всички тези машини могат да бъдат използвани като бомби.

САЩ вземат тези мерки заради опасения, че базираната в Йемен групировка "Ал Каида на Арабския полуостров" и ислямисткият фронт "Нусра" - клон на "Ал Каида в Сирия", готвят атентат срещу самолет.