Прокремълската пропаганда не признава отпускарския за Европа август и последните летни дни. Напротив - работи на пълни обороти, става ясно от новото издание на дайджеста за разкриване на дезинформация, поддържан от европейската платформа EU East StratCom Task Force. Седмичните ревюта на най-фрапиращите примери за фалшиви новини в Европа се завърнаха с идването на септември. А в най-новото издание и България има задочно участие.

"Страна членка на НАТО отказва да стреля по руска цел" - такова заглавие излиза в края на август в чешки сайт, свързан с проруската пропаганда. Твърдението е, че български войници и техни командири били отказали да стрелят по цел, обозначена с цветове от знамето на Руската федерация, по време на учението "Нобъл Джъмп" 2017-а. Гърция, Румъния и нашата страна се водеха домакини на мащабното учение на НАТО.

"Новината", разбира се, няма източник и потвърждение, но статията привежда "доводи" за това как през 2014 г. страната ни отказала на Вашинтон да участва в общия противоракетен щит над Европа, "насочен срещу Русия". Дава се пример и как година по-късно България отказва да участва в т.нар. "флотилия" на НАТО в Черно море, заедно с Румъния и Турция. Последният пример е близо до истината, защото тогава премиерът Бойко Борисов наистина заяви, че в Черно море трябвало да плават платноходки, а не военни кораби. 

Друг пример от европейския терен за фрапираща пропаганда от прокремълски медии е разпространението на напълно фалшиво интервю с бившия шеф на британското разузнаване МИ6 - Джон Скарлет. В грузинска "медия" бе разпространена информация, опакована все едно е взета от сайта на реномирания британски вестник "Гардиън" - как Скарлет разкрива в интервю  "таен план на САЩ и Великобритания за фрагментиране на Русия". Това, според изфабрикуваната информация, щяло да става с дислоциране на разузнавачи и военни в близост но Южна Осетия, щяло да се направи възможното "ислямисти" да завземат тези територии и Чечения, а първата стъпка от плана била да се предизвика "изкуствен" конфликт в Украйна, но Русия и Владимир Путин успели да осуетят този план. 

За фалшивата новина е регистриран и фалшив домейн, както се вижда на кадъра - въпреки че разликата е само в едно " i "  и начина на изписването му. 

Разбира се, Джон Скарлет не е давал такова интервю, респективно "Гардиън" никога не го е публикувал, а историята с анексирането на Крим от Русия, например, стана пред очите на света. Щом измамата с интервюто е разобличена, линковете от фейсбук и други социални мрежи към фалшивата новина са заличени -  и към грузинските "медии", и към тези в Украйна и Русия, съобщили "вестта". Това обаче не пречи в руски телевизии - начело с държавния канал Русия 1, въпросната манипулация да продължава да се разпространява. Водещият на едни от най-популярните в Русия токшоута Владимир Соловьов говори за новината с думите "някой казват, че е истина, други - че не е" - един от класическите методи за дезинформация, ползвани от Кремъл - съмнението.

Разбира се, през целия август в различни "медии" за пропаганда излизат традиционните вече статии за неслучили се нападения от бежанци, за "нацизма" в Украйна, за това как Европа щяла да бъде залята с мигранти от Африка, а това, видите ли, ще повиши безработицата не къде да е, а в Молдова. 

В една от мащабните акции срещу т.нар. Запад - в арменски проруски медии, се появи и новина как САЩ имат тайни лаборатории за изработване на химическо оръжие в 400 страни по света. Е, държавите на планетата са... едва 195. Но нищо, руската пропагадната сигурно вижда двойно - особено по-късно вечер.