След новината, че Северна Корея е изпробвала водородна бомба в неделя, американският президент Доналд Тръмп отвърна чрез съобщение в Twitter: 

„САЩ обмислят, в допълнение към други възможности, да спрат търговията с всяка държава, която осъществява бизнес със Северна Корея."

Кои държави могат да пострадат от тези мерки?

През 2015 г. Пхенян е изнесъл стоки за 2,83 млрд. долара, а вносът се оценява на 3,47 млрд. долара.

И в двата случая най-големият търговски партньор е Китай - експортът е на стойност 2,34 млрд. долара, а импортът е 2,95 млрд.

Външната търговия на страната е с доста интересна структура. По данни на The Observatory of Economic Complexity се изнасят предимно брикети от въглища (951 млн. долара), или 34% от общия обем на експорта.  

Изненадваща е международната инвазия на севернокорейската модна индустрия - на следващо място се нарежда експортът на мъжки и дамски палта ($300 млн.) и костюми ($250 млн.).

Освен Китай топ дестинации за износ са Индия (97,8 млн. долара), Пакистан (43,1 млн. долара) и Буркина Фасо (32,8 млн. долара).

Пхенян е 141-вият по големина вносител в света. Основните стоки, с които режимът на Ким Чен Ун се снабдява от чужбина, са рафиниран петрол (186 млн. долара), синтетични влакна (138 млн. долара), соево масло (104 млн. долара) и камиони (108 млн. долара).

След лидера Китай основни външнотърговски партньори са Индия ($108 млн.), Русия ($78.2 млн.), Тайланд ($73.8 млн.) и Филипините ($53.2 млн.).

По данни на централната банка на съседна Южна Корея през тази година севернокорейската икономика е нараснала с най-бързо темпо за последните 17 г. Брутният вътрешен продукт на страната се е увеличил с 3.9 на сто в сравнение с 2016-а и достига около 28.5 млрд.долара при население над 25 милиона души.

Това е най-добрият показател от 1999 г. насам, когато икономиката на комунистическата държава нараства с 6.1 на сто.

За сравнение при около два пъти по-голямо население (над 51 милиона души) Южна Корея е отчела БВП в размер на 1.36 трилиона долара за миналата година.

По принцип Северна Корея не предоставя данни за състоянието на икономиката си. Те се публикуват всяка година от Южнокорейската централна банка от 1991 г. насам на базата на информация от министерството на обединението и разузнавателните служби.