The Shape of Water („Формата на водата“) на Гилермо дел Торо триумфира с голямата награда на кинофестивала във Венеция – „Златен лъв“. Заглавието по време на форума бе сред най-ласкаво приетите от критиката, а премиерата бе сред най-запомнящите се изобщо, пише „Дедлайн“.

Романтичният фантастичен трилър „Формата на водата“ е с участието на Сали Хокинс, Ричард Дженкинс, Октавия Спенсър и Майкъл Шанън.

При получаването на наградата Дел Торо отбеляза, че е първият мексикански режисьор със „Златен лъв“. От сцената той заяви, че е на 52 години, тежи 300 паунда (136 кг) и е направил 10 филма.

„Има момент в живота на всеки разказвач, без значение на каква възраст е – тогава рискува всичко и прави нещо различно.“

С представянето си във Венеция, на най-стария кинофестивал в света, Дел Торо по някакъв начин продължава цикъла, започнал от сънародниците му Алфонсо Куарон и Алехандро Иняриту, които със своите съответно „Гравитация“ и „Бърдмен“ направиха фурор на остров Лидо (макар и да не спечелиха „Златен лъв“), а после триумфираха на оскарите.

Израелският режисьор Самюел Маоз получи за своя „Фокстрот“ втората по значимост награда на фестивала – голямата награда на журито. Дебютният Custodyна Ксавие Льогран бе удостоен със „Сребърен лъв“, отличието за режисура.

"Площад Славейков"