Докато Изтокът и Западът на Европа раздухват конфликта по един по-скоро формален въпрос - квотите за релокация - всички ние губим ценно време за разрешаване на кризите на ЕС и адаптацията му към реалностите на новата епоха на остро геополитическо съперничество, в която вече живеем.

Защо въпросът е формален?

Защото дори и да бъдат приети в Унгария и другите източни страни, бежанците - със или без кавички - бързичко ще се върнат в няколкото западноевропейски държави, в които им се предлагат комфортни условия за живот. Губим време за разрешаване на проблема по разумен начин, постигащ компромис между изтока и запада на Европа. Решението включва няколко неща.

Първо, изграждане на ефективна гранична охрана на Европа с цел предотвратяване на нелегална имиграция. Австралия я има, Канада я има, САЩ я имат - с изключение на границата с Мексико, която нарочно стои отворена за да влиза евтина работна ръка. Днес Тръмп иска да я затвори и ако реши - ще го направи. Нито една от гореизброените страни не е станала по-малко демократична поради факта, че охранява границите си.

Второ, децентрализация на миграционните решения до национално ниво. Германия иска да внася мигранти - и има право да го прави. Унгария не иска - и има право да отказва достъп на тези, които не отговарят на изискванията за политическо убежище (демократичните страни са длъжни да дават политическо убежище при определени от закона доказателства за неговата необходимост). Това, разбира се, би ограничило свободното придвижване на територията на Европа за определен кръг новодошли имигранти за определен период от време. Но това е цена, която си струва да се плати заради европейското единство. Имате нещо против? Тогава - a la guerre comme a la guerre.

Мислите, че Орбан е слаб? Мислите, че Брюксел няма воля за репресия? Лъжете се. Само че какъв е смисълът?

"...През цялата миграционна криза Унгария, заедно с другите страни от Вишеграската група и България, настояваше ЕС да се съсредоточи преди всичко върху охраната на външните си граници и успя частично да промени политиката на 28-те по този въпрос, резултат от която бяха създаването на Европейската гранична и брегова охрана и въвеждането на по-строг пропускателен режим по външните граници на съюза..."

* Цитатът е от материал на Клуб Z за изказване на Виктор Орбан, станал повод за коментара.

** Текстът е от профила на Огнян Минчев във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.