Харви и Ирма са заедно 75 години. Той стана на 104 през юли, а тя ще навърши 93 през ноември.

Семейство Шлутер си спомня повечето от най-важните събития през 20-и век - от момента, когато тя за първи път видяла самолет по време на Голямата депресия до неговото учудване, когато Нийл Армстронг стъпил на Луната.

Никога по-рано обаче те не са виждала два толкова мощни урагана с техните имена да заплашват САЩ и да причиняват такива разрушения, разказва "Ню Йорк таймс"

"Не знам как са подбрали тези имена", казва Ирма Шлутер.

Обяснението е просто. От 1979 г. Световната метеорологична организация избира имената на мъже и жени за тропичните бури над Атлантическия океан. Шест списъка с имена се използват на ротационен принцип. Така имената на малките урагани от 2017 г. ще се появат отново през 2023 г. Само ураганите, които са разрушителни и причиняват човешки жертви, остават с уникални имена.

Харви за първи път се използва за буря през 1981 г., след това още шест други бури са носели това име. След Харви идва Ирен - това име е използвано шест пъти. Но през 2011 г. ураганът "Ирен" опустоши Карибите и много градове по източното крайбрежие на САЩ, така че това име повече не се използва. Вероятно и ураганите "Харви" и "Ирма" за първи и последен път се появят в тандем тази година.

Ирма и Харви са заедно от 75 години.

Семейство Шлутер обаче са заедно от 40-те години на миналия век. Двамата се женят през 1942 г. и след известно време във Форт Мийд, докато Харви е все още в армията, се връщат и живеят във Вашингтон.

Той започва работа като бръснар, работи това в продължение на 45 години, на нея животът вкъщи ѝ се вижда самотен. И двамата са израсли в големи семейства и започват да приемат и отглеждат деца - много от които с физически или психически увреждания. През годините те са се грижили за 120 деца.

Двамата живеят в Спокан, в източен Вашингтон, където никога не е имало урагани, разбира се. По време на дългия си живот и пътуванията си с каравана, за да навестяват порасналите си приемни деца, двамата са успели да избегнат това природно бедствие. А списъкът с разрушителни урагани е дълъг - "Хейзъл" през 50-те, "Карла", "Хилда" и "Инес" през 60-те, "Аньес" и "Дейвид" през 70-те, "Алън", "Гилбърт" и "Хюго" през 80-те и "Андрю", "Мич" през 90-те и "Изабел", "Айвън", "Катрин" и "Феликс" през първото десетилетие на 21 век.

Когато Харви и Ирма се раждат в началото на 20 век, радиото е все още ново изобретение, а кабелната телевизия въобще не съществува. Сега 75 години след брака им, те гледат имената си на екрана със съобщения за разрушения, смърт и евакуация.

"Изключително тъжно", казва г-жа Шултер.

Тя не знае как би постъпила, ако попадне в подобна ситуация.

"Правиш най-доброто, което можеш. Ако можеш да помогнеш на някого, го правиш", казва тя.

Това е философията на човек, отгледал стотици деца.