"Уж асфалт не се яде, а все за пътища питате...

България ни е прекрасна, но е трудна за строителство – тунели, виадукти, мостове, отчуждителни процедури... Можели са едно време да правят замени на тези терени, за да не плащаме сега огромни пари за отчуждителни процедури."

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Русе, след като откри новопостроен храм, а след това отговори на въпроси и представи бъдещите планове за строежи и ремонти на властта, един от които ще е на пътя Русе-Велико Търново. Преди това обаче той говори за издигнатия наново храм в града:

"Днешният ден може да бъде и ден на разединение. Но аз аз мога да поема ангажимент, че и Пантеонът ще бъде отремонтиран. За да могат и тези, които им е било мъчно, че се руши храм, и тези, които са строили – да са доволни всичките. За да може да се обединяваме."

Новопостроеният храм „Всех Святих“ в Русе - църквата е била унищожена през 1975 г.

С тези думи премиерът в откри новопостроения храм „Всех Святих“ в Русе - църквата, унищожена през 1975 г. от комунистическата власт. И обяви, че освен за нея, правителството ще отпусне пари и за ремонт на Пантеона на възрожденците - гробницата-паметник, построена по времето на соца, заради която е била съборена църквата и заличено гробището, в което са били погребани възрожденци като Любен Каравелов, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Баба Тонка, Никола Обретенов, Панайот Волов. 

Храмът отвътре. Бойко Борисов обеща, че щом Синодът поиска - ще има и пари за изписване на църквата.

Премиерът обяви, че той и кабинетът ще продълат да работят за строежи и ремонти на нови църкви и манастири, обяви, че догодина ще бъде вдигната и нова цълква в Бяла, а  в сряда ще бъдат отпуснати и 140 000 лв за дострояването на Габровската църква – "от 18 век там храм не е строен", обяви Борисов.

Попитан дали възстановената русенска църква ще бъде и изписана, той добави:

"Каквото искат патриархът и владиците – правим, виждате".

Българското и румънското правителство ще заседават заедно на 2 и 3 октомври и ще се работи "активно по изграждане на още един мост в Русе", съобщи още Бойко Борисов. По думите му такова съоръжение ще може да се самоиздържа с въвеждането на тол-система у нас. Мостът може да се отдаде и на концесия, за да не се вадят пари от бюджета за него. 

Русенци научиха още, че започват ремонти на училища и детски градини за 15 млн. лв., освен че половин Русе ще бъде затворено заради улични ремонти.

"Извиняваме се на хората, ама не можем да ги нарисуваме с боички", каза премиерът по повод неудобствата при затваряне на улици.