Европейската комисия днес отхвърли още една руска опорна точка в полза на проекта "Южен поток" - че подобни подводни газопроводи, свръзващи Испания и Италия със Северна Африка се ползвали от изключения от европейското законодателство за енергетиката и вътрешния пазар.

"Газопроводи "Магреб-Европа" и "МедГаз" до Испания или "ТрансМед" и "Зелен поток" до Италия са подчертано различни от "Южен поток," каза пред "Клуб Z" Сабине Бергер, говорителка на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. 

"Първо, при тях няма междуправителствени споразумения, които да противоречат на европейското право," обясни тя. "Второ, в Испания или в Италия няма национално законодателство, което да си прилича с обсъжданото в България."

"Освен това тези газопроводи имат определени режими за за достъп на трети страни и Комисията не е получавала никакви оплаквания във връзка с достъпа до тези газопроводи," каза Бергер.

Компанията "Южен поток транспорт" неотдавна възрази, че Брюксел дискриминира руския проект, като му налага изискванията на т.нар. Трети енергиен пакет, европейското законодателство за либерализация на енергийния пазар, а е освободила от него гореспоменатите газопроводи под "Средиземно море".

Онзи ден Комисията отхвърли и претенциите на Русия, че се опитвала да налага приетия през 2009 година Третия енергиен пакет ретроактивно на подписаното година по-рано междуправителствено споразумение с България за "Южен поток". Бергер посочи, че то е било в нарушение и на по-раншното европейско законодателство в сектора, т.нар. Втори енергие пакет, който също изискваше разделянето на производството от преноса на енегия и равен достъп на всички доставчици до инфраструктурата.

Аргументацията за газопроводите от Алжир и Либия до Испания и Италия заема голяма част предложенията за промени в българския закон за енергетиката, които "Южен поток" предаде на правителството в поверителен документ представен от Българския енергиен холдинг. Предложенията, които са приети на първо четене, на практика дават екстериториалност на руската тръба на българска територия, т.е. изключват я от действието на европейското законодателство и позволяват на "Газпром" да си запази целия й капацитет за 50 години напред.