Украинските власти блокираха влак, идващ от Полша, в който пътуваше бившият грузински президент Михаил Саакашвили. Той се опита да се върне в Украйна и да си поиска гражданството, отнето му от президента Петро Порошенко.

В изявление на укранската полиция пред АФП се казва, че „влакът няма да напусне гарата, докато хора, които нямат право да се връщат в Украйна, са в него“.

Саакашвили обаче отказа да слезе, като каза на журналистите, че „да се взема цял влак за заложник е смешно". Той обвини Порошенко, че прави Украйна „за смях пред целия свят“.

Бившата премиерка на Украйна Юлия Тимошенко реши да се хвърли в защита на Саакашвили, като се срещна с 49-годишния изгнаник в южния полски град Резов. После Саакашвили се опита да се качи на влака, като настояваше, че „няколко главорези, мобилизирани от украинските власти, спират неколкостотин“ от неговите поддръжници, които чакали до го поздравят от украинската страна на границата.

Правителството в Киев е в паника, твърди Саакашвили, като добавя, че той не иска да измества президента Порошенко, а само защитава правата си.

„Вярваме, че Михаил Саакашвили може да изведе страната ни от кризата“, казва Людмила Горецка, една от поддръжниците на бившия президент, които чакат в Краковец от украинската страна на границата.

„Видяхме какво направи в родната си страна и това е достатъчно за нас“, добавя тя.

Смята се, че Саакашвили е провел прозападните реформи в родната си Грузия, начело на която беше от 2004 до 2013 г.

В Грузия сега той се издирва за злоупотреби с власт, нещо, което той отрича.

През 2015 г. бившият грузински президент отиде в Украйна, за да работи за прозападните власти на страната като губернатор на ключовата Одеска област.

Но доста бързо – през ноември 2016 г., след разрив с Порошенко, му беше отнето новопридобитото украинско гражданство. Сега той иска да се върне, за да оспори това решение в съда и отново да влезе в политиката.

Но украинските гранични власти смятат, че Саакашвили не може да влезе в страната, защото той е човек без държава и гражданство и няма необходимите документи.

Саакашвили загуби грузинското си гражданство, когато получи украински паспорт през 2015 г.

Грузия вече поиска Киев да екстрадира Саакашвили, за да може той да се изправи пред съда за злоупотреби с власт и измами с имущество.

Според бившия президент това е лов на вещици, организиран от неговите опоненти.

Искането за екстрадицията му било внушено от олигарси, които се страхували от неговото присъствие в Украйна, където той се борил с корупцията.