Ураганът Ирма вече вилнее в континенталната част на щата Флорида. Макар американските медии да съобщават, че степента на бедствието е спаднала от 4 на 3, а след това и до 2 по скалата за измерване на силата, бедствието си остава опасно. Скоростта на вятъра, която по-рано превишаване 210 км/ч, става  около 190км/ч.

Маями е "под вода", предава Си Ен Ен. По улиците на града има паднали дървета, прекършени като клечки кибрит, а улиците са се превърнали в реки.

 

 

Два огромни метални строителни крана също не са издържали на силата на вятъра.

Щетите от урагана тепърва предстоят. Както и изчисленията колко ще струват. 

Нарълс и Марко Айлънд понасят много силни пориви на вятъра в следващите няколко часа, предава Си Ен Ен, позовавайки се на предупреждение от Националния център по ураганите в САЩ. Очакват се наводнения в Нейпълс, Флорида. Вълни с височина до 4,5 метра може да ударят града.

Ето как изглежда ураганът от Космоса:

 

 

По-рано от Националната метеорологична агенция предупредиха за „катастрофални вълни“.

"Последиците от катастрофичната буря и наводнението са най-сериозни по югозападното крайбрежие на Флорида. Очаква се водата да е на ниво 10-15 фута", казват от центъра по ураганите. И предупреждават, че мащабът на бедствието е заплаха за животи, призовавайки хората да стоят далеч от водата. 

Губернаторът на Флорида Рик Скот заяви кратко пред Си Ен Ен:

"Никога не сме виждали подобно нещо досега..."

Около 1,8 милиона жилища и офиси са без ток в щата. В югоизточната част на Флорида са засечени и шест бури торнадо. Засегнати от бедствието са около 36 милиона души по пътя на бурята.

"Окото" на урагана се движи на север с 19 км/ч по западното крайбрежие на щата.

Около 6,5 милиона души, приблизително една трета от населението на Флорида, получи нареждане за евакуация. Властите предупредиха, че стихията може да доведе до наводнения, като на места по западното крайбрежие на Флорида нивото на водата може да достигне до 4,6 метра.

След Напълс Ирма ще продължи към Сейнт Питърсбърг.