Украинските сили за сигурност смятат да ликвидират чрез точкови удари срещу проруските сепаратисти в източната част на страната и така да бъдет избегнати жертви сред цивилното население.

Това пише киевският в. "Сегодня", като цитира източник от силовите структури.

Именно това е планът на операцията, утвърдена неотдавна от президента Петро Порошенко, твърди изданието. "Взето е решение да бъдат унищожавани терористите (така официален Киев нарича сепаратистите - б.р.) чрез прецизни точкови удари, като бъдат локализирани отделните групировки. За целта ще бъдат създадени малки десантни и мобилни групи, които ще работят точково в градовете и ще ликвидират сепаратистите", пояснява източникът. Той изразил надежда, че населението ще сътрудничи с армията и ще съобщава за позициите и местонахождението на терористите.

С по-различна версия излезе Андрей Лисенко - говорител на информационния център на Съвета за сигурност, отбелязва "Лента.ру". Според него украинските военни ще се съсредоточат върху унищожаването на базите и контролните пунктове на сепаратистите, възстановяването на контрола по границата и изолацията на зоната на конфликта. Лисенко допълва, че не се предвиждат въздушни удари, за да няма цивилни жертви.

Същевременно стана ясно, че ЕС засега се отказва от по-строги санкции срещу Русия заради Украйна, съобщи полската агенция ПАП. До това решение стигнали вечерта на 9 юли в Брюксел участници в среща на ниво постоянни представители, или комитетът, известен като КОРЕПЕР. Причина бил фактът, че дипломатите възлагали големи надежди на издигнатите от Франция и Германия мирни инициативи.

КОРЕПЕР обаче решил да включи в черния списък на ЕС още 11 души. Имената им ще станат ясни до края на седмицата, когато решението трямбва да бъде потвърдено от всички страни членки на Евросъюза.