Лекарите в страната ще излязат на 30-минутен предупредителен протест в 12 часа утре. Това обяви изпълнителният директор на УМБАЛ "Света Анна" Димитър Димитров. Причината за протеста на медиците е забавянето на актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Днес на извънредно заседание на Надзорния съвет на касата трябваше да бъде представен пакет от спешни мерки за контрол на разходите и финансовото стабилизиране на здравноосигурителната система.  Мерките са искани от Министерството на здравеопазването за изготвяне на финансова обосновка за актуализацията на Закона за бюджета на НЗОК за 2014 година.

Заседанието на Надзорния съвет обаче се провали поради липса на кворум. Кворумът беше нарушен заради напускането на Тома Томов от КТ "Подкрепа". Според него мерките вече са били представени на министър Андреева още на 23 юни и няма време за представяне на нови. 

Освен лекарите и представителите на ГЕРБ ще протестират срещу забавянето на решението за парите за здравеопазване. От партията заявиха, че ще спрат работата си в парламента, ако до утре кабинета не представи проект за актуализацията на бюджета. 

"Имахме споразумение, че през тази седмица ще има актуализация на бюджета на здравната каса. Ако това не се случи до утре, ние ще преосмислим нашата позиция за присъствието ни в пленарна зала през следваща седмица. Очакваме, че след една година Андреева, Орешарски, Чобанов добре са анализирали състоянието на здравеопазването, защото нашите анализи показват, че състоянието е изключително тежко", съобщи след среща с представители на болнични заведения и лекарския съюз депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов заяви, че ако до вторник няма внесен законопроект в Народното събрание, от организацията ще призоват колегите си да спрат работа извън спешните случаи и протестите да станат постоянни. По думите му лекарите така или иначе не могат да продължат нормалната си работа без необходимите средства. 

НЗОК трябваше най-късно до утре да направи анализ и да свие разходите си, а след това Министерството на финансите да изготви няколко варианта за попълване на дупката в бюджета за здраве. Подобна процедура обаче ще забави актуализацията на бюджета на касата, но министър Таня Андреева увери, че болници и аптеки няма да бъдат оставени без пари.  Андреева коментира още, че се работи по различни варианти за справяне със ситуацията чрез промяна на законодателството - по-високи здравни вноски за децата или пък държавните служители да поемат част от здравните си осигуровки сами.

Надзорния съвет на НЗОК иска бюджетът ѝ да бъде актуализиран с близо 330 млн. лева. Въпреки искането от Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите настояват да се вземат пари от резервите и да се свият разходите на касата. Парите, които могат да бъдат осигурени от надвнесените здравни осигуровки са около 55 млн. лв., има и близо 110 млн. лв. резерв, но дори и с тези средства остава неясно откъде ще се намерят останалите близо 170 млн. лева.

Представители на бизнеса и синдикатите излязоха с ултиматум към премиера Пламен Орешарски. В обща декларация те определят като политически безотговорна позицията на министър-председателя. Орешарски заяви отказ  да внесе законопроект за актуализацията на бюджета на Здравната каса възможно най-скоро. По думите му няма причина сега да се преорганизират парите за здраве. Крайния срок, който определиха бизнесът и синдикатите за внасяне на законопроекта в парламента е 15-и юли. Ако това не се случи, ще бъде бойкотирана работата на Надзорния съвет на НЗОК и ще се отправи призив пациентските организации да ги последват.