Докато тече изслушването на кандидатите за нов председател на Върховния административен съд във Висшия съдебен съвет, се появи нагледен пример как фунционира въпросният върховен съд, ръководен през последните 7 години от Георги Колев. 

Представителят на "Нова република" и бивш депутат от десницата Петър Славов показа призовката, която е получил по заведено от него дело във ВАС по Закона за достъп до обществена информация. Жалбата му е срещу отказ на данни за общината на кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

Жалбата е заведена от Славов във ВАС през юни 2017 г. Делото е разпределено за разглеждане на 17 юли 2017 г., става ясно от призовката. Но не това е интересното, а за кога е насрочено първото заседание. Датата е 12 декември 2018 г.  - тоест година и половина след завеждането на жалба. Дотогава дали поисканата обществена информация ще е актуална и ще послужи за нещо някому, дори съдът да се произнесе в полза на жалбоподателя - не е ясно. Е, поне случайно мандатът на действащия кмет няма да е приключил все още. За което "бързата" работа на съда няма никаква заслуга - просто местните избори са през 2019 г. по график.

"Забавеното правосъдия е отказ от правосъдие", припомни максимата по този повод Славов, призовавайки бъдещия председател на ВАС, който и да е той, да не я забравя.

Петър Славов

Ето какво още каза бившият депутат от десницата:

Днес бе изслушването на кандидатите за председател на Върховния административен съд. Ако в последния момент членове на ВСС от т.нар. малцинство против статуквото не бяха издигнали втора кандидатура, нещата вероятно щяха да изглеждат напълно предрешени.

Но тук няма да коментирам доколко е редно сегашният Висш съдебен съвет в последните дни на мандата си и при всички критики към работата му да провежда този избор. А ще се спра на едно от съществените очаквания към бъдещия председател на ВАС, а именно – да следи за срока за разглеждането и приключването на делата.

Призовката по-долу е повече от красноречива – по дело за достъп до обществена информация и касационна жалба, постъпила през м.06.2017 г. в съда, заседанието по делото е насрочено за м. 12.2018 г. !!

Тук ще припомня, че преди малко повече от 10-ина години, когато делата не бяха по-малко, а съдиите като брой бяха наполовина, дела се насрочваха в рамките на не повече от 3 месеца и се приключваха до 8-9 месеца от постъпването им. С други думи – значи може!

И нека не само ние, но и бъдещият председател на ВАС (който и да е той) не забравя максимата, че „забавеното правосъдие е отказ от правосъдие”!