Ураганът Ирма, който удари щата Флорида, САЩ, този уикенд, след като опустоши Карибите, продължава да губи сила -  вече е спаднал до 1-ва степен на сила, с ветрове, достигащи максимум 136 км/ч (или 38 м/сек), съобщиха световните медии.

Макар тежката буря да намалява и вероятно ще изгуби голяма част от опустошителната си сила, докато навлиза в северноамериканския континент, последиците ще застрашават жителите на Флорида и съседните щати в южната част на страната и в следващите дни.

По последни данни Ирма е на 32 км североизточно от столицата на Флорида Тампа, движи се с около 20 км/ч на север-северозапад и следващи на пътя му са Джорджия и Алабама. В първия вече е обявена евакуация на над половин милион души, и в двата щата е обявено извънредно положение, същото важи и за Северна и Южна Каролина. Според меторолозите до вторник бурята ще стигне Мисисипи и Тенеси, а в сряда ще загуби окончателно сила в Кентъки и Южен Илинойс.

От Южна Флорида се изнесоха над 500 хил. души и броят им расте постоянно. Това е най-голямата евакуация в историята на щата.

Маями обаче - най-южният голям град във Флорида, в който живеят над 450 000 души, е вече под вода. Улиците са заляти както от дъжда, така и от огромни вълни по крайбрежието. 3 милиона души вече са без електричество и то вероятно няма да се възстанови напълно в следващите дни - в Пуерто Рико, което бе ударено от урагана през миналата седмица, ток все още няма в много региони.

Същевременно наводнения са налице и в северната част на Флорида, както и по крайбрежието на други щати. Именно те са най-опасни в момента - специалистите предупреждават, че дори водата да е до прасците, пак може да събори човек и да го помъкне по наводнените улици.

За момента в САЩ има поне четири потвърдени смъртни случая. Значително повече - поне 28 души - са жертвите в Карибите, където Ирма достигна максималната 5-а степен. Тежки разрушения има и в Антигуа и Барбуда, Бахамите, Куба и много други малки и големи острови в региона.

По груби изчисления в момента загиналите от урагана са близо 40 души, а щетите са за над 9,5 млрд. долара, като най-скъпи са разрушенията на Британските Вирджински острови и остров Сейнт Мартин, на който има френски и холандски територии. Тази цифра не включва щетите във Флорида - по всяка вероятност там те ще са в пъти по-големи.

Ураганът Хосе пък, който следва малко зад Ирма, е спаднал до 3-та степен. Той обаче все още вилнее в Северните Кариби.

Петролът - покачване в САЩ, спад в Европа

Цените на петрола тръгнаха днес разнопосочно, предаде Ройтрс.

Въпречи че ураганът Ирма се стовари върху гъсто населените райони на Флорида, силата му се оказа по-малка от очакваното. Това успокои опасенията, че търсенето на енергия ще пострада. САЩ са потребител номер 1 в света.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,44% до 47,69 долара за барел, а европейският "Брент" записва спад от 0,26% до 53,64 долара за барел към 11,00 часа българско време.