Вицепремиерът Валери Симеонов сигнализира за „брутална корупционна схема“ при обществена поръчка, обявена от "Мини Марица изток 2".

„Става въпрос за доставка на два пъти по 1,2 млн. тона варовик за нуждите на държавното предприятие. Първоначално обявената цена през Българската стокова борса е 15 лв./т. 

29 дни дни след това обаче тя е променена едностранно от ръководството на дружеството и на 1 септември се сключва сделка за 21 лв./тон с две предварително уговорени фирми, които дори не са внесли дължимия депозит - „Персенк“ АД и „Инвестор“ АД“, разказа схемата Симеонов. 

Според него всичко това се е случило по изключително криминален начин и държавата е ощетена с десетки милиони.

„Ако е частно дружество – нека си променя цената, но те се разпореждат с нашите пари. Смисълът на сделките през борсата е в наддаването с оферти и избор на най-ниската предложена цена. Имаме много сериозни претенции за кадрови промени в борда на дружеството. Поставил съм тези въпроси на г-н Борисов, но въпреки всичко там промяна няма“, отбеляза Симеонов. 

По думите му става дума за съгласувани действия, които трябва да са обект на разследване на прокуратурата и той ще я сезира. 

Вицепремиерът е разпоредил и проверка на цялата процедура от страна на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата и очаква докладът да бъде готов днес. 

Валери Симеонов не пропусна да коментира и любимата си тема за проверките по морските курорти и атакува Министерството на туризма по отношение на концесиите на плажовете и за преместваемите търговски обекти, които по думите му приличали на бежански лагери. 

„Една такава барака по публично известна информация в Слънчев бряг се дава за 15-20 хил. лева, които се плащат от търговеца на концесионера на плажа. Първо го разрешава законът, второ – това става с подписа на главния архитект на общината, но съгласуването става с Министерството на туризма. Получава се едно грозно подобие на евтини арабски пазари. Една китайска стена от бараки. Има пренасищане със стоки, които не се търсят. С файтони, влакчета с по десет вагони и всякакъв друг вид сган“, отбеляза Симеонов. Според него концепцията за концесии на плажовете е тотално сбъркана. 

 

„България получава 8 млн. лева за година от всички ивици. Това е смешно малко. Концесионерите реализират десетократно по-голяма сума от тази, която плащат за концесия. Концесионната такса на Слънчев бряг-север например е около 1,2 млн. лева. Само от ресторантите, които са разположени сред пясъка с огромни територии извън разрешеното, се събират около 3 млн. лева“, подчерта вицепремиерът.

 

„Трябва да бъде прекратено даването на плажовете на концесия, защото така ще узаконят поредната мутра, която ще инвестира само за заплата на спасителите и за някой друг медицински пункт, а ще получава от всеки квадратен метър, в който някой извършва търговска дейност“, категоричен бе той.

 

„Акциите за шума можеха да минат като неособено атрактивна новина, ако не беше реакцията на всички тези служители, татуирани от носа до пръстите на краката, и на силиконките с напомпаните джуки и бюстове“, каза още Симеонов.