Бившият премиер Симеон Сакскобургготски и президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев ще бъдат "посланици" на председателството на Европейския съвет на България.

Това обяви ресорната министърка Лиляна Павлова по време на дискусия, свързана с 10-ата годишнина от присъединяването ни към Съюза. По думите на Павлова царят и Плевнелиев вече са част от специален Висш консултативен политически съвет, създаден специално от премиера Бойко Борисов. Целта на въпросния борд е заедно с европейски политици да се помага за налагането на българските приоритети по време на председателството.

Официално България поема ротиращото се на всеки 6 месеца председателство на Съвета на ЕС от 1 януари 2018 г, след като се измести с половин година по-рано заради "Брекзит". 

Откриването на полугодието обаче ще е на 4 януари в Народния театър "Иван Вазов", съобщи още министърката. Пълната програма на събитията пък ще бъде одобрена през декември. 

"Най-важното, за да бъде успешно председателството, е да успеем да бъдем балансирани, неутрални, когато председателстваме, не за сметка на това да не защитаваме българските приоритети. Да бъдем балансьор - този, който ще търси баланса и консенсуса", заяви Павлова.

Според нея по време на председателството България може да даде реалистичен план, който страните от Западните Балкани да изпълнят, за да вървят по пътя към членството в ЕС.