Помните ли оня виц - какво прави англичанин на самотен остров? Строи две колиби - едната е клубът му, другата - клубът, в който никога няма да стъпи. Е, и за германците има виц – щом се съберат трима, основават дружество. В интерес на истината, привързаността към клубния живот (и придружаващата го палитра от вицове) на острова положително е по-висока, но и в Германия не е ниска – 600 хиляди организации и организацийки предлагат на желаещите срещи по интереси.

А те могат да бъдат всякакви – от упражняването на точния мерник в широко разпространените стрелкови клубове до защитата на застрашени видове в екодружествата. Възприемат ги като средство за допълнителна идентификация, като начин да бъдеш полезен (защото обичайно става дума за чисто доброволна дейност) или просто като още една опция за развлечение със съмишленици – ако възможностите за това у дома или в службата не достигат.

225 000 души членуват в германските клубове по спортни танци.

„Кой ще се включи в нашите игри на карти всяка седмица?“ или „Кой би ни придружил в изследването на движенията на пеперудите в петък?“ - подобни обяви ни най-малко не липсват, а откликът е програмиран. Само в Бон сдруженията са 4300, като обаче търсенето на повече смисъл в упражняваната дейност съвсем не е на заден план: ако се има предвид например организираното събиране на продукти за трапезариите за бедни – идея, която през последните години изживява истински бум в Германия.

Сдруженията, които подпомагат изхранването на бедните хора, днес са сред най-разпространените в Германия.

Случва се обединения да бъдат създавани за защитата на актуална благородна кауза – като възстановяването на разрушената по време на Втората световна война катедрала Фрауенкирхе в Дрезден. Но преобладаващата част от сдруженията в Германия съществуват от години, че даже от десетилетия, и традицията за членството се предава от баща на син и нататък. Водещо място в това отношение заемат вече споменатите стрелкови клубове, които представляват един вид патриотични общества, поддържащи привързаността към родното място и близките връзки между жителите на определен квартал или село. Или пък карнавалните сдружения, които целогодишно се подготвят и работят, за да представят най-доброто от себе си при кулминацията на събитието.

Кръщенето на Леано Крааз, потомствено фенче на „Шалке 04“. Всички присъстващи са издокарани в цветовете на любимия отбор.

А кой е най-големият спортен клуб? Според изнесените на посветената именно на този феномен изложба в Бон данни това са почитателите на „Шалке 04“, за които техният отбор е едва ли не религия и те носят в сърцето си привързаността към него от люлката до гроба. 

„Днешният човек несъмнено освен другото е неотделим от дружествата, в които членува“, пише Макс Вебер още през 1910 година.

В наши дни това ще да важи в още по-голяма степен за германците, свързали трайно живота си и интересите с определено обединение, съответвстващо най-пълно на интересите им. И разчитащи на него не само за запълване на времето, а наистина за идентификация, както и нерядко за постигането на професионални и политически успехи – те получават допълнителен стимул покрай сдруженията на съмишленици.