Правителството смята да похарчи 1,22 млрд. лева за модернизация на армията.  Предстои да видим на 15 септември  с кои производители  Институтът по отбрана препоръчва да започнат  преговорите по сделката. Очаква се в  късата  листата да попаднат  между 2 и 4 фирми.    

Според доклад на министър Каракачанов  до Министерския съвет  проектът е за „ придобиване на 198 единици бойна и специална техника”, като планираните от правителството пари за реализацията му са  1,22  млрд. лева, които ще се изплащат за 11 години, а техниката ще бъде доставена в рамките на 7 години.

Осем отговори на  "запитванията  за информация” от Министерство на отбраната са получени в обявения срок - 28 юни т.г., от фирми - производители на бронирани машини.  Как обаче ще се похарчат парите на данъкоплатците предстои да видим. За оценката на предложенията  освен техническите параметри (огнева мощ, защитеност на бойците, мобилност, жизнен цикъл)  и цената значение има и възможността да се развие индустриално сътрудничество с местен производител.  Още повече, че военният министър Каракачанов  декларира, че това е важно за страната. 

Зад индустриално сътрудничество, обаче, различните участници разбират различни неща. Френската компания НЕКСТЕР например разбира да „сглобява” машини в България, а други разбират просто да извършват довършителни работи -  например да боядисват и да лепят стикери. Не става въпрос само за работни места, а за това каква сигурност и какво ноу-хау ще получи държавата.  Какво правиш, ако сглобяваш  машини в условия на военен конфликт? Как ще се доставят части?  Ако само сглобяваш,  отпада основното предимство за по-висока степен на сигурност.

Единствено финландската Patria  смята да развие серийно  производство с местни компании, а не да сглобява и извършва довършителни операции.  Изборът на Patria от страна на България означава да се създаде най-високо ниво на трансфер на технологии и най-високо ниво на независимост на Българската армия от външни доставчици. За България трансферът на технологии би бил гаранция за сигурност на доставките на оборудване,  местна логистична подкрепа по всяко време, възможност  да развива и модифицира машините.

Осигуряването на местно производство ще бъде голямо преимущество за българската  икономика в сравнение с модела, при който на местно ниво се ще се извършва единствено част от поддръжката на машините, а по-голямата част от капитала ще изтече към чужди производители.

Този бизнес модел води началото си от подхода на Финландия – въоръжените сили трябва да са в състояние да поддържат и оперират с отбранителното оборудване по всяко време – особено по време на кризи.

Patria е реализирала успешно проекти за местно производство в Полша, Словения, Хърватия и Южна Африка. Добър пример за местно производство компанията има  в Полша, където е постигнала толкова високо качество, че закупува 40 машини от него за износ на клиент от трета страна. Ако България избере Patria и започне серийно производство на машините, страната  би могла да изнася машини за трети страни, още повече че те са изпитани в бой машини, които лесно могат да се приспособяват според изискванията на клиента.

България не е богата страна. Правителството трябва много внимателно да прецени и да извлече максимална полза от сделката за модернизацията сухопътни войски. Да сглобяваш или да произвеждаш – това не е едно и също.