Съдебната сага между "Господари на ефира" и "Шоуто на Слави", проточила се повече от 9 години, приключва в полза на "Господарите". Това съобщиха от предаването, след като Върховният касационен съд се е произнесъл окончателно, че пускането на откъси от предаването на Слави Трифонов в осмиващото гафове в ефир шоу не нарушава Закона за авторското право и сродните му права.

Първото дело от страна на продуцентската компания на Слави - "Седем осми" срещу продуцента на "Господарите" Джуди Халваджиян бе заведено в далечната 2007 г. Претенциите са, че пускането на откъси от "Шоуто на Слави" в друго предаване не може да се прави без съгласие или без заплащане на използването на съдържанието. През годините Слави и компания заведоха още дела със същия предмет - общо взето при всяка поява на "Шоуто на Слави" в епизод от "Господарите".

С окончателно /без право на обжалване/ решение от 02.08.2017 г. Върховният касационен съд постанови, че използването на откъси от „Шоуто на Слави Трифонов“ в „Господари на ефира“ не нарушава Закона за авторското право и сродните му права и отхвърли изцяло исковете, предявени от продуцентската компания на Слави „Седем осми“ АД.

„В изминалите години по спора са постановени 9 съдебни решения, болшинството от които приемат, че използването на откъси от „Шоуто на Слави“ е допустима от закона форма на хумористична критика, за която не е нужно съгласието на продуцента „Седем осми“ АД и заплащането на възнаграждение. Решението на Върховния касационен съд слага точка на спора, като приема, че  в „Господари на ефира“ „се подлагат на критика лични и обществени недъзи, които биват осмивани, като по този начин постигат целта си – обсъждането на тези явления и тяхното отричане“. Пак според съда "интерес от обозначаване на носителя на правото върху цитираното произведение има само критикуващият, тъй като негов е интересът, с оглед преследваната цел на критиката, да индивидуализира адресата й“, обясниха от "Господарите"

От предаването смятат, че спорът по същество е бил за свободата на словото, а не за имуществени права, каквато е била тезата на "Седем осми".

"Чест прави на българския съд, че не позволи с късогледо тълкуване законът да се използва като инструмент за заглушаване на критични гласове.“, казват победителите в спора и цитират Гео Милев, подсъдим по углавно дело от 1925 г. пред Софийския окръжен съд за написването на поемата „Септември“  - „Господа съдии, за честта на българското правосъдие не произнасяйте осъдителна присъда, защото с нея бихте нанесли удар, рана, петно върху родното изкуство и неговото развитие. Изкуството цъфти само на почвата на свободата. Не стеснявайте писателя, за да не убивате изкуството!“  

Продуцентът Халваджиян пък заяви, че в екипа му никога не са се съмнявали, че "правото е на наша страна".