Фондът за лечение на деца вече има нов директор. Това е д-р Мариета Райкова, съобщиха от здравното министерство. Тя е завършила медицина през 1987 г., а през 1994 г. получава специалност по акушерство и гинекология. Има магистратура по здравен мениджмънт. Работила е в Монтана, като главен експерт в НЗОК, била е шеф на Столичната здравна каса и изпълнителен директор на Университетска болница "Св. Иван Рилски".

Досегашната директорка на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева е била извикана вчера в здравното министерство, за да бъде освободена от поста. В късния следобед обаче тя е отказала да подпише заповедта за уволнението, предаде по-рано бТВ.

Д-р Троева бе начело на Фонда едва от няколко месеца, след като предишният директор - проф. Владимир Пилософ, го напусна по искане на служебния здравен министър Илко Семерджиев.

Д-р Тинка Троева е поискала да се срещне с ресорния министър проф. Николай Петров, на която да й бъдат разяснени мотивите за уволнението й. Според клауза в договора за назначение директорът на Фонда за лечение на деца обаче може да бъде уволнен без предупреждение.

От съобщението на здравното министерство става ясно, че д-р Троева е освободена заради системно нарушаване на Правилника за дейността и организацията на работата на Фонда, на реда за издаване на формуляр S2, регулярно заобикаляне на ясно разписани процедури, сред които и притеснителната практика да се изискват становища от медицински специалисти, които не фигурират в списъка на утвърдените от министъра външни експерти към ЦФЛД.

Сигнал за нарушенията е изпратен до прокуратурата.

Ето и цялото съобщение на Министерството на здравеопазването:

Вчера /11.09.2017г./ със заповед на министъра на здравеопазването д-р Тинка Троева беше освободена от длъжността директор на Център „Фонд за лечение на деца“.

Мотив за освобождаването на д-р Троева е системно нарушаване на Правилника за дейността и организацията на работата на Фонда, на реда за издаване на формуляр S2, регулярно заобикаляне на ясно разписани процедури, сред които и притеснителната практика да се изискват становища от медицински специалисти, които не фигурират в списъка на утвърдените от министъра външни експерти към ЦФЛД. Сигнал е изпратен до прокуратурата на Р България.

Показателен е случаят на дете, нуждаещо се от чернодробна трансплантация. По заявлението ЦФЛД изисква становища от двама външни експерти – детски гастроентеролози. Според едното становище трансплантацията може да се извърши в УБ „Лозенец“, а според второто – трансплантацията трябва да се извърши в чужбина.

От страна на ЦФЛД не са изискани становища от външни експерти по трансплантология или от лечебни заведения, осъществяващи чернодробна трансплантация, което е грубо нарушение на Правилника на Фонда.

Въпреки това от директора на Фонда е издадена заповед за финансиране на диагностични процедури и консултации в Университетска клиника за детска и юношеска медицина, Хамбург.

Въз основа на заповедта НЗОК издава формуляр S2 и детето е хоспитализирано в клиниката. От лечебното заведение информират за влошено здравословно състояние на детето и необходимост от осъществяване на чернодробна трансплантация.

Директорът на ЦФЛД издава втора заповед, с която е отпуснато финансово подпомагане за трансплантация на стойност 120 000 евро, а до министъра на здравеопазването е изпратен за подпис формуляр S2.

Проверката на МЗ констатира, че до заминаването си детето не е вписано в служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ) за лицата, чакащи органна трансплантация, което е задължително според Правилника за дейността на ЦФЛД, а липсата на такова вписване е пречка за допускане на подпомагането.

Освен това детето не е насочвано за консултация в България към лечебно заведение, което има разрешение за извършване на чернодробни трансплантации.

Според експертите и юристите на МЗ издаването на формуляр S2 от министъра на здравеопазването е незаконосъобразно от правна гледна точка.

В становището си, след свикан по случая консилиум, националният консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов е категоричен, че трансплантацията може да бъде осъществена в България.

След усилията на МЗ детето вече е вписано в служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ), а трансплантацията ще се осъществи в Германия, с оглед тежкото състояние и избягването на какъвто и да е риск за живота на пациента.

От днес, 12.09.2017 г., на длъжността директор на Център „Фонд за лечение на деца“ е назначена д-р Мариета Райкова.