Ирма вече не е ураган, а обикновена тропическа депресия, която днес и утре ще тормози жителите на Алабама, Южна Каролина и Джорджия. Американците във Флорида обаче пострадаха най-тежко от силните ветрове и предизвиканите от тях наводнения.

По последни данни жертвите на американска земя са 10 - загинали при катастрофи при евакуацията, убити от паднали дървета или удавили се в наводненията. На Карибите загиналите от урагана са близо 40 души.

Според доставчиците на услуги 6,5 млн. души в най-южния американски щат са без електричество и не е ясно кога то ще бъде възстановено за всички. От Асошиейтед прес обаче твърдят, че реално засегнати са било 13 млн. души - над половината от населението на Флорида.

Цели улици в Маями и Джаксънвил още са под вода, а в централната част на щата наводненията тормозят местните с пълна сила. Пътищата са пълни с препятствия, тежкото разчистване след бурята тепърва започва.

6,3 млн. души трябваше да се евакуират от южните части на Флорида - колко от тях реално се изнесоха на север все още не е известно, но над 180 000 са все още в центровете за временно настаняване. Много от тях може да се завърнат и да намерят къщите си непоправимо пострадали.

Застрахователите все още не могат да изчислят точно щетите от урагана, но по груба преценка те са на стойност от 20 до 50 милиарда долара.