Само 4 на сто от най-богатите семейства в света са изгубили пари през миналата година в резултат на сделки на фондовите борси или сделки с частен капитал. Изследване върху силно пазените бизнес дела на семейните офиси (семеен офис е ĸoмпaния, ĸoятo yпpaвлявa ĸaпитaлa, инвecтициитe и бизнeca нa eднo ceмeйcтвo - б.р.) на супербогаташите стига до извода, че само 10 от 262 семейства са пострадали от намаляване на богатството им през 2016 г., пише "Гардиън".

Три четвърти, или 74,25% от фамилиите, които имат средно по 1,45 млрд. долара - са увеличили богатството си. Други 22% отбелязват, че нямат промяна в състоянието си. Това показват данните, публикувани от изследователите на семейните офиси Campden Wealth и швейцарската инвестиционна банка UBS.Средната възвръщаемост, реализирана при управлението на собствеността на най-богатите хора, е 7%. За сравнение средната лихва, която се предлага от банките, е от 0,35% според данните на Bank of England.

Доминик Самюелсън, главният изпълнителен директор на Campden Wealth, коментира, че "независимо от икономическите предизвикателства най-голямото богатство продължава да се увеличава в света".

Семейните офиси се използват и да се грижат за къщите и персонала на богатите, както и за техните частни яхти, джетове и т.н. Най-много има в Северна Америка и Европа, но има бърз скок на броя им в Азия. 44 на сто от тях се ръководят от член на семейството. Средното заплащане на шефовете в подобен семеен офис е около 367 хил. долара.

Главният изпълнителен директор има и среден годишен бонус от 45 на сто върху заплатата си. Само 8 на сто от семейните офиси се ръководят от жени. Според данните от изследването семейните офиси дават средно около 5,7 млн. долара за филантропия, като в Северна Америка са най-щедри - средно по 8,4 млн., а в Азиатско-Тихоокенския регион най-скромни - средно по 600 хил. долара.