Лидерът на "България без цензура" (ББЦ) Николай Бареков заяви, че ако партията му има първи резултат на изборите и ако бъде подкрепен за премиер, е готов да даде половината министри на втората по сила партия. "Видя се, че кабинет без първата партия не може да се направи", обясни Бареков в кулоарите на НС. Той обаче щял да постави същото условие, ако ББЦ е на второ или трето място и от него се иска да подкрепи премиер от първата партия.

Към всички без ДПС и "Атака" протягам ръце. Казвам 50 на 50, дебатирайте първо моята кандидатура за премиер и започваме реформи, реформи и пак реформи. Реформите при Бареков ще бъдат рязане на партийни чудовища и всякакви схеми,

обясни Бареков.

Според лидера на ББЦ в момента тече активна сделка между ГЕРБ и ДПС по отношение на актуализацията на бюджета. По тази тема той искаше да се изкаже и от парламентарнатъа трибуна, но бе спрян от шефа на НС Михаил Миков, който обясни, че според правилника на НС европдеутатите могат да се изказват само в определени случаи.

Бареков каза още, че днес се очаква да излезе докладът за Корпоративна търговска банка (КТБ). Според него Бойко Борисов и Лютви Местан са достатъчно добре информирани, че според този доклад "дупката" в банката е около 5 млрд. и тези пари трябва да се покрият отнякъде. "Има няколко опции, но тази, за която Борисов настоява, е актуализация на бюджета и ДПС го подкрепя, защото те са готови да актуализират и бюджета на НЗОК", обясни Бареков. Според него с недостигащите 300 млн. лв. за НЗОК и с милиардите за КТБ дупката в бюджета ще надвишава 5 млрд. лева. "Ако сега се актуализира бюджетът, отиваме на бюджетен дефицит 5-6%,. Няма кой да търпи такава държава в ЕС", заяви Бареков. Според него планът на Борисов и Местан е държавата да се фалира по изкуствен начин и хората отново да гласуват за лидера на ГЕРБ като спасител.

Запитан откъде знае за цифрите от доклада за КТБ, Бареков отговори: "Какво съм казал като цифри, да излезе Искров (б.ред, Иван Искров, управител на БНБ) и да го потвърди, отрече, и да даде план, по който да се изплатят тези цифри. Като стане ясно колко пари липсват на Искров му дадох следния съвет - веднага се обажда на Цацаров (б.ред., Сотир Цацаров, главен прокурор), сезира прокуратурата за тези липси и се прави проверка и се гледа къде какво са отишли". 

Според Бареков най-притеснителното е, че в КТБ има пари на много разумни хора, на много фирми, които сега са застрашени от фалит.

В парламента лидерът на ББЦ все пак проведе разговор с шефа на НС Михаил Миков в кабинета му. По този повод той обясни, че БСП е много объркана партия в тежък нокдаун. Бареков каза още, че внимателно е наблюдавал поведението на соцлидера Сергей Станишев в Брюксел, когато били обсъжданията за бъдещия шеф на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Извинявайте, но Станишев се разкарваше като муха без глава. Той беше седнал на моето място, той се изтъпани и зададе въпроси, на които той се е провалил като премиер, а Юнкер му се смее,

разказа Бареков

Депутатът Румен Йончев, който е обвързан с ББЦ каза, че следващата седмица ще внесе искане в дневния ред на НС да се включи точка за доклад на правителството за приоритетите на страната за следващото шестмесечие от председелството на ЕС. Ако тази точка влезе Бареков, който е евродепутат, ще може да участва в дебатите в залата и да зададе своите въпроси от трибуната.

"Виждате какво се получава - за да говори Бареков от пленарната трибуна ще трябва да дойде Орешарски. За дадат думата на един евродепутат, трябва да дойде министър-председател. Ако другите кажат, че не трябва да влизам, те ще покажат още един път, че се страхуват от мен", обясни Бареков.

"Цирк дьо Барек продължава, както пишете вие", обобщи той.