"И двата "антикорупционни закона" - този на ГЕРБ и този на БСП, не вършат никаква работа. Новата антикорупционна организация ще се състои от три съществуващи досега и те няма да ви отговорят на въпроса какво ще бъде по-различно и защо неща, които досега не са свършили работа, сега изведнъж ще свършат."

Така лидерката на "Движение 21" и бивша депутатка Татяна Дончева коментира в интервю за БНР предложенията на власт и опозиция за приемане на нов закон, който да създаде антикорупционен орган на базата на съществуващите в момента органи като Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, Комисията за борба с конфликта на интереси и част от компетенциите на Сметната палата.

Най-съществена разлика между двете предложения е кой да назначава председателя на бъдещия общ орган. От ГЕРБ искат това да е парламентът, а от БСП - да е президентът.

"Румен Радев и Корнелия Нинова пробутват един закон, в който няма структура на агенцията и няма функции на отделните части", разкритикува Дончева проекта на левицата.

Държавният глава Румен Радев пък даде вид, че го подкрепя след среща с лидерката на БСП Корнелия Нинова.

По повод избора на новия председател на Върховния административен съд Георги Чолаков в самия край на мандата на действащия Висш съдебен съвет юристката Дончева заяви:

"Кандидатът, който мнозинството излъчи (Георги Чолаков - б.р.), е един кандидат, който е малко съдия, за разлика от Соня Янкулова, която е изключителен авторитет. Бил е и малко нотариус в Балчик във времена, когато се правеха заменки, придобиваха се апетитни парцели. Бил е и малко адвокат и административен съдия. Изборът на ВАС преди месец на пробното гласуване показа, че и във Върховния административен съд е важна максимата "преклонена главица сабя не я сече". В края на мандата на този ВСС всички търсят препитание и някаква последваща реализация."