Руски компании са основните снабдители на Северна Корея с петрол, твърдят американски държавни служители, цитирани от "Вашингтон пост". През последната година трафикът между Владивосток и севернокорейски пристанища се е увеличил, което повдига въпроси дали новите санкции срещу режима на Ким Чен Ун, могат да постигнат успех в спирането на ядрената и балистичната програма на страната.

Внасяните в Северна Корея стоки са основно дизел и други горива, които са ключови за функционирането на икономиката на страната, но не могат да бъдат произведени от нея. Трафикът между Владивоток и севернокорейкото пристанище Раджин толкова се е засилил тази година, че местните власти са създали постоянна фериботна линия между двете страни. 

Ръстът в търговията на Русия и Китай с режима в Северна Корея е причината за наложените миналия месец санкции от страна на американското министерство на финансите върху китайски и руски фирми и бизнесмени, които нарушават въведените през август ограничения. Документите, представени в подкрепа на мерките, описват мрежа от руски компании, създадени специално за да търгуват с Пхенян.

Схемата

"Велмур" е създадена от руски граждани в Сингапур с предполагаемата цел да бъде посредник при купуването на горива за милиони долари от режима на Ким Чен Ун. Тя е регистрирана в азиатската държава през 2014 г. като компания за недвижими имоти. Според данните на американкото Министерство на правосъдието основната й функция е "да осигурява прането на пари за севернокорейски фирми, на които са наложени санкции". 

"Велмур" няма седалище, офис или дори сайт. Тази година компанията е сключила договори за покупката на дизел от руски доставчик на стойност близо 7 милиона долара. Всички сделки се извършват по сходен начин - севернокорейски фирми плащат на "Велмур" в американски долари, които тя превежда чрез посредници на доставчика за пратки на дизел с танкери от Владивосток. 

"Проведеното разследване сочи, че Северна Корея е крайната дестинация на доставките на дизел, - твърди правосъдното министерство на САЩ. - Велмур" е регистрирана като фирма за недвижими имоти, но всъщност изпълнява функцията на финансов посредник за Северна Корея."

Русия - ключов играч в региона

През последните месеци Съветът за сигурност на ООН прие две резолюции, които налагат санкции срещу КНДР - първата през август след успешните тестове на междуконтинентални балистични ракети, а втората - след опита с ядрено оръжие, извършен в края на миналия месец. Санкциите ограничават вноса и износа на страната, а руски бизнесмени се възползват от ограниченията, за да получат бързи печалби, твърдят американски служители, които наблюдават прилагането на санкциите.

Според одобрените снощи мерки, които влизат в сила от 1 октомври, вносът на суров петрол се свива до нивото от последните 12 месеца, а вносът на рефинирани петролни продукти - до 2 милиона барела годишно. 

Първоначалното предложение на САЩ беше да бъдат замразени всички активи на Ким Чен Ун и да бъде наложено ембарго върху вноса на петрол и петролни продукти. Русия и Китай обаче се противопоставиха на толкова тежки санкции и биха да използвали правото си на вето като постоянни членки на Съвета за сигурност, за да блокират подобна резолюция, затова тя бе редактирана.

Ключово за успеха на санкциите срещу Северна Корея е съдействието от страна на Китай. Страната е най-големият търговски партньор на режима на Ким Чен Ун - над 90% от външнотъровският му обмен.

Прилагането на мерките от Русия обаче също е важно - страната разполага с големи залежи на нефт, а близостта й с КНДР позволява сравнително лесното му пренасяне.

"Сега Русия е основен играч, - казва Антъни Ругиеро, бивш служител на финансовото министерство, а сега сътрудник на Фондацията за закрила на демокрацията във Вашингтон. - На китайците може да им е писнало от Северна Корея и да са склонни да увеличат натиска. Но не е ясно дали руснаците са склонни да направят същото."