Месец и половина след евровота 22 на сто от българите заявяват, че в избори за Народно събрание биха гласували за ГЕРБ, около 17 на сто за БСП, 7% са за "България без цензура". Реформаторският блок взема 4 на сто, АБВ - 3%. "Атака" и НФСБ са с изравнени сили и вземат по 2%. Това показват последните данни от редовното месечно изследване на "Галъп интърнешънъл", което е проведено между 27 юни и 3 юли сред 1010 души. Отговорът на анкетираните за електоралните им нагласи е на отворен въпрос, т. е. без предварително зададени варианти, уточняват от социологическата агенция.

Разликата между ГЕРБ и БСП  от 5 процентни пункта от всички избиратели в страната (което може да е и над 10 процентни пункта при гласувалите) е сходна с резултатите от евровота. На предстоящите предсрочни избори обаче тази разлика може да расте, тъй като ГЕРБ е формацията с по-голяма потенциална периферия, твърдят от "Галъп".

Две трети от българите нямат доверие в отиващото си правителство, спадът на популярността на кабинета "Орешарски" продължава.

Президентът остава на стабилни нива от началото на годината – които се движат около 30% доверие и около 55% недоверие.

Парламентът през юли е с 12% доверие и 78% недоверие. Сходни и по-ниски са били стойностите във втората половина от мандата на тройната коалиция.  

73 на сто от българите смятат, че страната върви към „по-лошо”, само 12%, които са на противоположното мнение. Ако тези стойности се запазят и в идните месеци, ще бъдем свидетели на най-високи нива на песимизъм от години насам.

45 на сто от анкетираните са съгласни с твърдението „Нужна е нова партия, която да отстрани всички досегашни”, само 20 на сто смятат, че няма нужда от нова политическа сила. 

Общото негативизъм се отразява и върху отношението към ключовите политически фигури. Кристалина Георгиева остава единствената личност с положителен рейтинг, т.е. доверието е по-голямо от недоверието. (съответно с 46% одобрение срещу 35% неодобрение). На другия полюс е лидерът на "Атака" Волен Сидеров, рекордьор по негативни оценки с 91 на сто недоверие.

Ето и какво е доверието и недоверието в някои от политиците:

Бойко Борисов - 26% (доверие) срещу 61% (недоверие)

Георги Първанов - 23% срещу 64%

Йорданка Фандъкова - 36% срещу 42%

Константин Пенчев - 34% срещу 36%

Лютви Местан  - 9% срещу 85%

Николай Бареков - 9% срещу 80%

Пламен Орешарски - 25% срещу 62%

Росен Плевнелиев - 33% срещу 50%

Сергей Станишев - 19% срещу 71%

Сотир Цацаров - 25% срещу 52%