ЕС не признава изборите в Крим и Севастопол, които бяха проведени заедно с руските местни избори в неделя. Това се казва в изявление на Върховния представител на Съюза по външната политика Федерика Могерини.

Тя припомня, че ЕС никога не е признавал анексирането на Крим и Севастопол, извършено от Русия през 2014 г.

"Всеки избран на Кримския полустров, който претендира да "представлява" Крим и Севастопол, няма да бъде признат за представител на тези територии, които са украински", заявява Могерини.

Миналата година ЕС също не призна резултатите от изборите за Държавна дума, проведени в Крим.

На 10 септември в много райони на Русия се проведоха регионални и местни избори. Докато управляващата партия "Единна Русия" очаквано спечели, успехите на опозицията в Москва бяха окачествени като "малка революция", отбелязва Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода" (РСЕ/РС).

Коалицията "Обединени демократи", оглавявана от Дмитрий Гудков, спечели близо 250 от общо 1502 места в различните общински съвети на руската столица. В коалицията влизат формациите ЯБЛОКО, ПАРНАС, "Отворена Русия" и "солидарност".

"Обединени демократи" лишиха "Единна Русия" от мнозинство в над десет московски общини. Коалицията стана втората сила в Москва след партията, основана от президента Владимир Путин и оглавявана от премиера Дмитрий Медведев.

"Имаше революция в ума на гласоподавателите. Дойде искане за сериозна промяна", заяви Гудков пред РСЕ/РС.

Дмитрий Гудков

Изборите обаче бяха белязани с много ниска активност. Всичко това се случва половин година преди изборите за президент през март 2018 г.

Дмитрий Песков - говорителят на президента Владимир Путин, нарече резултатите от изборите в Москва "отлични" и доказателство "какво означават плурализмът и политическата конкуренция".

"Това е началото на нова епоха в руската политика", смята Виталий Шкляров - съветник в предизборния щаб на Гудков, който преди това е бил в щабовете на Барак Обама и бърни Сандърс в САЩ.

"Представнянето бе невероятно", допълни Шкляров.

"Обединени демократи" обаче явно няма да успеят да издигнат свой кандидат-кмет на Москва през 2018 г. Още вчера шефът на столичната избирателна комисия Валентин Горбунов заяви, че само "Единна Русия" събира достатъчния брой депутати, за да може кандидатът й да мине през "общинския филтър". Това е минимален процент депутати според региона, необходим да подкрепи кандидата на определена партия.