Боб Дилън няма да е актуалният Нобелов лауреат за литература няколко дни след като тръгне на едномесечно американско турне от 21 концерта. На 5 октомври (ако няма отлагане, което не би било прецедент) се очаква Шведската академия да обяви новия носител на наградата (който този път едва ли ще е музикант), а на 13 октомври Дилън, на когото бе присъдена през 2016-а, започва обиколката си от Вали Сентър, Калифорния. Финалът на турнето ще е на 16 ноември в Бостън.

През юли Дилън приключи поредния етап от своето „Никога несвършващо турне“. Четири месеца по-рано той пусна 38-ия си албум, Triplicate, тройна колекция с кавъри на класически американски песни – наскоро списание „Ролинг стоун“ го постави сред 50-те най-добри албума на 2017 г. досега.

През миналия октомври Боб Дилън бе обявен за лауреата на Нобеловата награда за литература за 2016-а. Музикантът отказа да присъства на церемонията по връчването на отличията през декември (и дълго мълча за приза).

В крайна сметка в последния момент той изпрати запис на нобеловата си лекция – което пък доведе до критики, че е плагиатствал части от нея от разработка за „Моби Дик“, публикувана в сайта „Спарк ноутс“.

 

 

"Площад Славейков"