Смятаните за близки до Делян Пеевски медии "Пик" и "Блиц" са сред българските сайтове, разпространяващи прокремълска пропаганда, сочи база данни на европейската платформа EU East StratCom Task Force към Европейската служба за външна дейност. Други такива сайтове са Cross, The Bulgarian Times, Bradva, "19 минути" и Партия "Кой".

"Французите искат Путин за президент" и "Как паразитите превземат Запада" (за кмета на Лондон Садик Хан, който е от пакистански произход) - такива заглавия излизат в българските сайтове "Пик" и The Bulgarian Times.

"Страна членка на НАТО отказва да стреля по руска цел" пък е актуално заглавие отпреди дни в чешки сайт, който твърди, че български войници и техни командири били отказали да стрелят по цел, обозначена с цветове от знамето на Руската федерация, по време на учението "Нобъл Джъмп 2017".

Информацията, разбира се, няма източник и потвърждение.

Базата данни, която регистрира и оборва повече от 3000 случая на фалшиви новини и пропаганда на 18 езика по проекта на Европейската служба за външна дейност, от днес е с обновен сайт. Малко след пускането му обаче сайтът й EUvsDisinfo се срина.

"Само няколко часа след началото на кампанията сайтът ни се срина. Извиняваме се за това и се опитваме да решим проблема възможно най-бързо", пише в туитър организацията.

Новата база данни позволява търсенето на дезинформация по конкретни случаи, държави и езици, като освен представените от кремълския рупор истории можете да видите и истинските факти. Целта е потребителите и медиите да могат лесно да намерят истината за история, която са видели в интернет. 

Кампанията е продължение на борбата на Европейската служба за външна дейност с руската хибридна война и част от проекта Disinformation Review, който от 2015 г. всяка седмица анализира и оборва фалшиви новини, обслужващи интересите на Кремъл.

Голяма част от материалите се позовават на руските информационни агенции РИА „Новости“, ТАСС, Интерфакс, както на Russia Today и Sputnik.

За борба с хибридната пропаганда Европейската комисия създаде проекта "Обзор на дезинформацията" (The Disinformation Review) през 2015 г. за изобличаване на фалшивите новини и пропагандата. Справочник на дезинформацията (The Disinformation Digest) анализира как прокремълските руски медии виждат света и какво казват независимите руски източници.