След опустошенията, които ураганът Харви предизвика в Хюстън – точно такива опустошения, каквито прогнозираха метеоролозите – вероятно сте очаквали всички да се притеснят, когато същите експерти предупреждаваха за опасностите, които носи Ирма. Но сте сбъркали.

Във вторник консервативният радио водещ Ръш Лимбоу обвини климатолозите, че са измислили опасността от Ирма с политически и финансови мотиви:

Искат просто да се говори за климатичните промени, а ураганите са най-лесният начин за това“, обяви той. Според него „страхът и паниката“ помагат на продавачите на акумулатори и минерална вода.

Малко след това той се евакуира от имението си в Палм бийч.

Всъщност, трябва да благодарим на Лимбоу най-малкото че повдига темата за климатичните промени и връзката ѝ с ураганите – тема, която администрацията на Тръмп се опитва всячески да избягва. Например приятелят на замърсяването и замърсителите Скот Пруит, който оглавява Агенцията за опазване на околната среда, смята, че не сега е моментът за повдигане на темата, защото това би било толкова „безчувствено“ към хората от Флорида. Излишно е да се казва, че за хора като Пруит никога не е подходящо време да говорим за климатичните промени.

И така – какво научихме от избухването на Лимбоу? Хм, той е ужасен човек – но това го знаехме и преди. Важното тук е, че той не е изключение. Вярно е, че не бяха толкова много влиятелните хора, които директно отхвърлиха предупрежденията за Ирма, но да отричаш науката и да нападаш учените е нещо типично за американската десница.

Когато Доналд Тръмп обяви климатичните промени за „измислица“, той говореше като редови републиканец. И благодарение на победата му на изборите нищо-незнаещи, отричащи науката консерватори управляват правителството на САЩ. Когато четете в медиите как договорката на Тръмп с демократите за още няколко месеца живот на правителството го е направила по-умерен, не забравяйте, че не е само Пруит. Почти всеки висш член на екипа на Тръмп, който отговаря за околна среда или енергетика, отрича както климатичните промени, така и научните доказателства изобщо.

И всяко едно отричане на климатичните промени задължително съдържа някаква теория на конспирацията.

А все пак преобладаващото мнение сред учените е, че човешката дейност предизвиква затопляне на планетата. Когато консерваторите оспорват това, те не го правят въз основа на внимателна преценка на данните, а просто като поставят под съмнение мотивите на хиляди учени по света. Всички тези учени, казват те, фалшифицират данните под натиск или са мотивирани от финансови облаги.

Лудост е да се говори така. Но така е прието сред модерните десни в САЩ.

Защо американските консерватори толкова искат да вярват не в науката, а в невъобразими теории на конспирацията за учените? Част от отговора е, че в техния свят нещата стават така.

Някои разочаровани републиканци обичат да говорят за златна ера на консервативната мисъл някъде в миналото. Такава златна ера никога не е съществувала – просто имаше години, когато някои интелектуалци консерватори имаха интересни независими идеи. Но тези дни отдавна са минало. Днешната вселена на десния консерватор е доминирана от наети остриета, които са пропагандатори, а не толкова изследователи.

А десните политици тормозят истинските изследователи, чиито заключения не им се харесват – тази практика стана по-масова, откакто Тръмп е на власт. Администрацията му е дезорганизирана на много фронтове, но е систематична в атаката срещу климатолозите.

Когато хора като Лимбау си представят как либерали са организирани в конспирация за разпространение на измислици и прикриване на истината, това за тях е лесно разбираемо – нали това правят приятелите им.

Тези конспирации им се харесват, защото като цяло консерваторите са враждебни към науката. Проучванията показват постоянно спадащо доверие сред тези избиратели към науката – то е причинено от политическо говорене, а не че науката просто е спряла да работи.

Вярно е, че учените върнаха „услугата“ и оттеглиха доверието си от консерваторите – над 80% от учените в САЩ гласуват за демократите. Но как може да очаквате учените да подкрепят партия, чиито кандидати за президенти отричат дори теорията на еволюцията?

Изводът е, че днес сме управлявани от хора, които са напълно отчуждени не само от научната общност, но изобщо от идеята за наука – разбирането, че обективната преценка на факти е пътят към изучаването на света. А това умишлено невежество е плашещо. Всъщност нищо не му пречи да разруши цивилизацията.

...

Коментарът на Пол Кругман е от "Ню Йорк таймс". Преводът е на Клуб Z.