В законопроекта за борба с корупцията на БСП анонимните сигнали не са записани като възможност, но не са и изключени. Това стана ясно от думите на депутата Крум Зарков на днешната пресконференция на БСП. Той изтъкна, че в законопроекта е описано подробно какво се случва, когато има подаден сигнал с трите имена на подателя. Зарков каза още, че според техния законопроект новият орган за борба с корупцията ще има много широки правомощия да се самосезира, включително по медийни публикации.

Темата с анонимните сигнали и възможността антикорупциония орган да се задейства по такива сигнали бе най-спорната в миналия мандат, когато се дебатираше законопроектът, изготвен от екипа на тогавашната вицепремиерка Меглена Кунева. В крайна сметка именно заради тази възможност този проект не бе приет. В законопроекта на ГЕРБ, който също предстои да бъде обсъден сега е изрично записано, че анонимни сигнали не се разглеждат и не се изпращат по компетентност. В миналия мандата герберите бяха единствените, които подкрепяха законопроекта на Кунева официално, но неофициално също бяха против анонимните сигнали.

Днес социалистите са представили законопроекта си пред посланиците на ЕС. Зарков каза, че от БСП са декларирали готовност законът да стане факт възможно най-скоро. Според него водеща за партията е волята за ефективна борба с корупцията по високите етажи на властта и постигането на реални резултати. Според Зарков на срещата посланиците не са постаивли темата за реформа в прокуратурата.

Зарков разказа, че законопроектът е писан от депутатите от правната комисия и е бил изпратен на всички членове на Националния съвет на БСП. След това той е бил консултиран и с кантората на адвокат Петър Илиев, с когото БСП работи в последните 5-6 години.

Зарков коментира и предстощия избор на членове на ВСС от парламентарната квота. Според него за нито един от кандидатите не може да се каже, че се е провалил при изслушването си от правната комисия.

Междувременно стана ясно, че лидерката на БСП Корнелия Нинова е претърпяла пътен инцидент. На кръстовище в центъра на София нейната шкода е била ударена отзад от мерцедес. Катастрофата е била лека, но Нинова е почувствала болки във врата и е решила да отиде на медицински преглед. Поради тази причина тя не присъства на пресконференцията на БСП.