Крайната цена на природния газ от октомври ще е с 3-4 на сто по-ниска, прогнозира председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Държавният доставчик "Булгаргаз" внесе в регулатора заявление за намаляване на цената на синьото гориво за вътрешния пазар със 7.29 на сто от 1 октомври 2017 г. и поиска да се одобрят 343.22 лв. за 1000 куб. м в края на миналата седмица. 

В тази цена обаче не са включени цените за достъп и пренос на суровината през газовата мрежа, както и акциз, и ДДС. Тарифите за достъп до мрежата и за пренос от началото на октомври ще се изчисляват по изцяло нов модел според точката на вход и изход от газовата мрежа и прогнозите на газовия оператор "Булгартрансгаз" са таксите да се увеличат от 0.37 до 2.4 на сто.

На база на тези изходни данни КЕВР прави своята прогноза за 3-4% намаление на крайната цена през последното тримесечие на годината. 

При подобна промяна на тарифата няма да се налага и преизчисляване на цените на топлинната енергия и на тока, произвеждан от топлофикациите.

Според правилата на регулатора корекция на цената на природния газ само с повече от 5% се отразява и върху тарифите на топлофикациите.

От промяната на модела и повишаването на таксата за пренос най-засегнати ще бъдат те. 

Причината е, че имат неравномерно потребление и купуват за определени периоди - тримесечни и месечни, а не годишни, които са с по-високи цени, разясни Иванов.

Новите транзитни такси са силно оспорвани от големите промишлени енергийни потребители, които дори заведоха дело във ВАС. Според техните изчисления с промените разходите им за доставка на суровината ще скочат с 60 на сто. 

От "Булгартрансгаз" и регулатора обаче не смятат да променят плановете си за въвеждане на оспорвания тарифен модел, който влиза в сила съгласно евродиректива.

Ако не стане факт от 1 октомври, страната ни е заплашена от наказателна процедура от страна на Брюксел.