На 5 септември „Ентъртейнмънт Уийкли“ публикува първото изображение на Рами Малек като Фреди Меркюри в предстоящия биографичен филм за рокзвездата – и един ъгъл от интернет направо завря. За тези, на които им е трудно да разберат за какво са тия „радини вълнения“ – та това е „само един филм“, ще го обясним така: за милионите фенове на групата по света и у нас този филм (и актьорите в него, и музиката, и сценарият, и всичко останало) е толкова важен, колкото за истинските български патриоти е важен филм за Левски или Ботев.

Според някои издания с помощта на тесните джинси и твърдата линия на челюстта (с която можело да се реже масло) актьорът от „Мистър робот“ направо заковавал образа на мустакатата икона. Ние сме малко по-скептични, но това все пак е само първи поглед към героя от „Бохемска рапсодия“ – филма, над който работи Брайън Сингър („Обичайните заподозрени“, „X-Мен“), чиято премиера е насрочена за 25 декември 2018 г. Останалите от „Куийн“ обявиха официално в сайта си информацията за старта на проекта още през юли, описвайки го като пресъздаване на „знаменитите години на „Куийн“.

„Бохемска рапсодия“ е проект с 12-годишна история, към който е прикачен дълъг списък с кандидат-режисьори и водещи актьори. През 2010-а киносайтът „Дедлайн“ извести, че Саша Барон Коен е избран за ролята на Фреди, а Дейвид Финчър е „проявил интерес“ към режисирането. Но три години по-късно Коен се отказа от продукцията, като цитира „творчески различия с Брайън Мей и Роджър Тейлър от „Куийн“. Китаристът и барабанистът на групата участват активно в проекта и имат право да одобряват или не вариантите на сценария и кой ще седне на режисьорския стол.

После към филма бяха прикачени актьорът Бен Уишоу и режисьорът Декстър Флечър, но и двамата напуснаха през 2014-а отново заради несъгласие с Мей и Тейлър. Малек и Сингър се качиха на борда през ноември 2016 г. На 11 септември се появиха и първите кадри от снимачната площадка на „Бохемска рапсодия“. Те са от сцена, която пресъздава участието на „Куийн“ в Live Aid. Опасяваме се, че въпреки 36-те си години Малек има значително по-детско излъчване от 39-годишния по това време Фреди.

Защо толкова много промени? Според Коен, който винаги ни е изглеждал най-подходящ за ролята на несравнимия вокалист, от групата (а това са Мей и Тейлър – басистът Джон Дийкън от 20 години се е оттеглил от всякакви музикални и публични изяви) държат да се направи семеен филм, подходящ за всички възрасти. Докато Коен искал реалистична история, само за възрастни, центрирана около бурния живот на талантливия певец гей. Можем да добием бегла представа за какво става какво дума от клипа Living On My Own, който съдържа кадри от купона в Мюнхен за 39-ия рожден ден на певеца през 1985 г.

 

 

В интервю от миналата година в шоуто на Хауърд Стърн Саша Барон Коен обяснява:

„Исках да покажем всичко, цялата истина за Фреди, заедно със сексуалния му живот. Там има удивителни истории. Човекът е бил много откачен – живял е в екстремен разврат… Поръчвал си е джуджета, които да носят кокаин върху главите си! Но аз разбирам и групата – те искат да защитят доброто си име.“

Все още е рано да се каже, но изглежда „Бохемска рапсодия“ ще ни покаже само една част от живота на Фреди Меркюри – и тя може да не е най-интересната, но ще е най-значимата. Но каквото и да се говори, колкото и екстремно да е живял Фреди Меркюри, музикалните му постижения са направили щастливи далеч повече хора, отколкото сексуалните.

От друга страна, някои от най-добрите рокбиографии в киното – „Доорс“, „Рей“, Walk the Line, „Какво общо има това с любовта?“ – съвсем не се опитваха да спестяват проблемите и тъмните страни на героите си.

"Площад Славейков"