Европейската комисия отправи днес последно предупреждение към Полша, че ще я даде по съд, ако не промени закона за реформа на правосъдието, който според Брюксел го поставя под политическа опека и допуска дискриминация.

Управляващите във Варшава евроскептични консерватори от партията "Право и справедливост" имат един месец да отговорят, казва в съобщението си Комисията.

На 29 юли тя уведоми полското правителство, че приетият ден по-рано закон за съдилищата с обща компетеност е несъвместим с европейското законодателство, защото определя различна пенсионна възраст за мъжете и жените съдии - съответо 65 и 60 години - и защото разрешава на министъра на правосъдието да удължава мандатите на съдиите, достигнали пенсионна възраст, както и да уволнява и назначава председатели на съдилища.

Отделно Комисията е насрочила за 25 септември консултация с държавите членки, за да провери дали те биха подкрепили евентуална процедура за ограничаване на членските права на Полша - най-тежкото и неприлагано досега наказание в ЕС - заради реформа във висшите етажи на правосъдието, която според Брюксел ликвидира независимостта му и го поставя под политически контрол.

"Право и справедливост" на лидера Ярослав Качински досега отказва да  промени пакета от закони за промени в съдебната власт, самият той определя стъпките на Комисята като "психологически натиск", който няма да доведе до нищо. За лишаването на държава-членка от права, като например право на глас в Съвета на ЕС, е необходимо единодушието на останалите. За начало на процедурата обаче трябва само квалифицирано мнозинство. Полските консерватори се надяват на подкрепата на унгарския премиер Виктор Орбан, който е в подобна на тяхната битка с Брюксел.