Лидерът на социалистите в Европейския парламент, италианецът Джани Питела, заяви днес, че ЕС трябва да санкционира държавите, които отказват да приемат квотите си от преразпределени мигранти, включително като ореже еврофинансирането за тях.

"С дипломация трябва да се опитаме да убедим хората. Ако не, разбира се, че трябва да бъдат използвани санкции и намаляване на фондовете ще бъде използвано", каза Питела по адрес на унгарския министър-председател Виктор Орбан.

Миналата седмица той скандализира за пореден път ЕС, отказвайки да се подчини на решение на Съда на ЕС, който отхвърли жалба на страната му и на Словакия срещу две временни схеми за преразпределяне на общо 160 000 мигранти от Гърция и Италия в други 23 страни на ЕС. Унгарската квота е за прием на малко над 1 200 от тези хора. Орбан отказва страната му да я изпълни.

Той заявява и че ако ЕС отнеме на Унгарие еврофинансиране по тази причина, ще наруши собственото си законодателство, т.е . регламентите за еврофондовете.

Питела каза, че "за да получаваш облаги от ЕС, трябва да приемеш и отговорностите, които имаш".

Унгарският лидер продължава да настоява, че членството в ЕС не предполага споделяне на миграционната тежест на други държави-членки и че оттук схемите за преразпределяне на мигранти са незаконни.

Питела каза, че е несправедливо цялата тежест от миграционната криза да се стоварва върху раменете на няколко гранични страни като родната му Италия.