Общинарят на ГЕРБ от Септември Лазар Влайков, с чийто пистолет бе убит човек, а за убиец бе нарочено 6-годишно дете, остава с мярка за неотклонение домашен арест, съобщи "Фокус".

Прокуратурата поиска от окръжния съд в Пазарджик по-тежка мярка - постоянен арест, но според съдиите Влайков има чисто съдебно минало и липсва опасност да се укрие или да извърши престъпление.

Обвинението срещу доскорошния общински съветник е, че по време на празненството на 31 август не е взел необходимите мерки за сигурност с предоставянето на личното си оръжие на дете, в резултат на което е последвала смъртта на Наско Тонкев.

Държавното обвинение разкри и други детайли по случая. От разпечатката на мобилния телефон на Влайков се вижда, че той е звънял над 15 пъти на съпругата си в нощта на убийството. А свидетелски показания сочат, че тя е била на празненството.

Бяха представени и три експертизи - две химични и една съдебномедицинска. 

Според химичната експертиза и натривките по ръцете на 6-годишното дете, на Влайков и жертвата Тонкев става ясно, че по ръката на детето и Влайков има едни и същи по състав микрочастици, а по жертвата - други.

Съдебните медици пък са установили, че смъртоносният изстрел е направил канал в тялото на жертвата отдолу нагоре и отляво надясно. Това се връзва с подредбата на участниците според едни свидетели, но не съвпада със спомените на други, които твърдят, че детето е стояло отдясно на убития.