В големите градове на Русия се провежда масова евакуация на училища, гари, летища, киносалони и други обществени сгради заради анонимни сигнали за бомби, съобщава „Ведомости“. Според правоохранителните органи източниците на множеството обаждания за взривни устройства в руските региони все още не са установени, но по въпроса работи Федералната служба за сигурност (ФСБ).

Според различни руски медии сигналите са започнали да постъпват още на 10 септември (в деня на изборите в Русия).

Съобщения за заложени взривни устройства са постъпили в Перм, Челябниск, Уфа, Омск, Владивосток, Магадан, Красноярск, Екатеринбург, Новосибирск и др.

Според сайта "Медуза" са възможни две основни версии за случващото се – или мащабни учения, каквито не е имало от времето на Съветския съюз и които до момента никой не потвърждава, или най-масовата хакерска атака в Русия.

След анонимен сигнал са отменени занятията във всички училища в Перм. От тях и от няколко административни сгради са евакуирани повече от 5700 души.  Полицията и гвардията изследват зданията с кучета. Според съобщения в медиите са били евакуирани не по-малко от 10 училища, местният университет, сградата на гарата, жилищна сграда.

Съобщава се и за сигнали за заложени бомби в няколко училища, в център за развлечения и един от пазарите в Магадан. Там са били евакуирани хора от две кина, един пазар, вечерно училище, местния политехнически институт и др. държавни сгради.

Два големи търговски центъра във Владивосток също са били евакуирани. Съобщение за бомба е получено и в Далекоизточния държавен институт по изкуствата. В нощта срещу 12 септември са били изведени пътниците и служителите на Новосибирската автогара. Причината – позвъняване за взривно устройство.

По същото съображение са били помолени да напуснат и посетителите на няколко мола, летището и автогарата в Красноярск. От полицията съобщават, че са „постъпили сигнали за открити подозрителни предмети на различни места в града и се прави проверка“.

Евакуирани са посетителите на търговските центрове в Сахалин и Приморие, съобщава ТАСС. В Южно-Сахалинск са постъпили сигнали за бомби в шест мола.

В Челябинска област са получени множество позвънявания за подозрителни предмети в близост до търговско-развлекателни центрове.  Още на 11 септември вечерта са евакуирани посетителите от четири от тях.

В Екатеринбург  ситуацията е подобна. „В хода на проверките е установено, че няма никакви опасни предмети“, съобщават от пресслужбата на местната полиция.