Руските власти искаха победата на Тръмп на изборите през 2016 година, а сътрудниците на милиардера се стараеха да скрият връзките си с Кремъл, пише в новата си книга "Какво стана" Хилъри Клинтън. Тя описва пречките и ударите под кръста, които са довели до загубата й на президентските избори през миналата година.

Хилъри е уверена, че Москва е използвала открадната информация както и тролове, и фалшиви новини в предизборната кампания. Тя дава и пример. Авторката описва запис на помощник държавната секретарка Виктория Ноуланд с американския посланик в Киев Джефри Пайтън през 2014 година, пуснат в употреба от руските служби. В него се обсъждат в детайли формирането на новото правителство на Украйна и кой от местните опозиционни лидери трябва да влезе в бъдещия кабинет.

Русия и Путин са споменати 333 пъти в книгата. И винаги с критично отношение.

"Нямам съмнение, че Путин искаше аз да загубя, а Тръмп да победи", заявява категорично Хилъри Клинтън в интервю пред USA today по повод излизането на мемоарите й. 

Тя смята, че става въпрос за "лично отмъщение" към нея от страна на руския лидер. А причината е, че НАТО се е разширило на Изток по времето на управлението на съпруга й Бил Клинтън.

"Никога не съм си представяла, че (Путин, б.р.) ще има дързостта да започне масивна скрита атака срещу нашата демокрация, и то под носа ни - и че ще се измъкне от това", пише бившата държавна секретарка, цитирана от Би Би Си.

Хилъри е убедена, че много скоро ще стане ясно как са правени руските кибератаки по време на предизборната кампания, както и откъде сайтът "Уикилийкс" е получил вътрешна кореспонденция на Националния комитет на Демократическата партия.

По нейно мнение сегашният президент е въвлечен в сложна финансова схема, свързана с руски капитали. 

"Нямам съмнение, че от щаба на Тръмп и други негови близки съветници положиха огромни усилия, за да скрият връзките му с руснаците", посочва още тя пред USA today.

Много са причините за загубата, признава Хилъри. И откроява намесата на тогавашния шеф на ФБР Джеймс Коми.

"Ако не беше драматичното намесване на шефа на ФБР в последните дни преди изборите, щяхме да сме спечелили и да сме в Белия дом", пише тя в книгата, цитирана от Би Би Си.

Буквално дни преди изборите на 8 ноември м.г. директорът на ФБР Джеймс Коми съобщи, че Бюрото разполага с новооткрити имейли, които може би са свързани с разследването на работата на Хилъри Клинтън като държавен секретар, и поднови разследването срещу нея. А вече беше обявил, че въпреки нейната "небрежност" в мейлите, използвани на личния вместо на служебния компютър, няма разкрити държавни тайни.

Г-жа Клинтън обвинява и президента Барак Обама.

"Чудя се понякога какво би станало, ако президентът Обама беше направил тв обръщение към нацията през есента на 2016 г., предупреждавайки, че нашата демокрация е била атакувана (от Кремъл, б.р.). Може би повече американци щяха да се събудят и да разберат опасността навреме", коментира тя.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъли също знаеше за руската намеса, но нищо не направи, допълва Хилъри. 

Медиите и други редица причини също допринесли за загубата.

"Това също трябва да се каже: сексизмът изигра роля в президентските избори през 2016 г. Първият пример е, че блестящият сексистки кандидат спечели."

Според Хилъри съперникът й в Демократическата партия за номинацията за президент Бърни Сандърс и неговите привърженици са виновни, защото са нанесли големи вреди по време на кампанията, които после не са били поправени, след като тя е била определена, и така е било разклатено единството на демократите. Така Сандърс е постлал пътя на Тръмп към Белия дом.