Футуристичен, мега флагман, смартфонът на бъдещето - така коментаторите наричат представения снощи юбилеен iPhone X.

На специалното си събитие в новия театър "Стив Джобс" в Купертино, САЩ, от Apple представиха три нови телефона и няколко други устройства и услуги.

Несъмнено основен бе продуктът, чието име научихме едва през последните дни - осмият iPhone излиза като подобрена версия на предишния (което би го направило по-скоро 7s), а с него излиза и още един - десети, iPhone X, с впечатляващи характеристики, нови технологии и начална цена от 999 долара.

Суперфлагманът, както някои наричат този нов ценови и технологичен клас, е с голям екран между двата обичайни размера на iPhone - 5,8 инча диагонал. Те обаче не са толкова много, когато телефонът има толкова тънка рамка.

Дисплеят е OLED, с по-добра цветна гама от LCD, технологията, която Apple ползваше досега. Поддържа HDR и вече е с нова резолюция - 2436 х 1125 пиĸceлa, т.е. плътност от 458ррі.

Новият процесор A11 Bionic chip с 64-битова архитектура и невронен двигател е най-бързият досега в смартфон. Според Apple той е с 60% по-ефективен от процесора на предишния iPhone.

Задните камери са две, поставени вертикално, по 12 мегапиксела. iPhone вече може да снима и FullHD, и 4K видео с повече кадри в секунда. Вътрешната камера е с титаничните 7 мегапиксела.

Тези скучни характеристики са същественото за другите по-впечатляващи функции на телефона. А именно - лицевото разпознаване.

Face ID ще ползва сензорите отпред на телефона, включително вътрешната камера, за да вижда и разпознава лицето ви, когато погледнете към него, и да се отключва. Това става първо чрез създаване на математически модел на лицето ви. Системата е по-точна от пръстовите отпечатъци, ползвани в предишните модели.

Новата камера освен това има подобрена стабилизация, по-малко шум и много от възможностите на две камери, които бяха налице и в iPhone 7.

Корпусът пък издържа на вода и прах - стандарт IP67.

Батерията ще издържа с два часа повече, предлагат се нов вид триизмерни емотиконки, които контролираш с лицето си, налице е, разбира се, безжично зареждане и всички други екстри, които ги има и при флагманите.

Но с началната си цена от 999 долара за 64-гигабайтовата версия iPhone X вече е друг клас телефон - суперфлагман. Който освен това ще закъснее - предварителните поръчки започват на 27 октомври, появява се в магазините на 3 ноември.

iPhone 8 и 8 Plus - с различен размер на екрана - са на практика iPhone 7 с ъпгрейд на хардуера. По-добър процесор, камера, батерия. Толкова.

Това решение показва интересната маркетингова идея на Apple - те знаят, че iPhone X ще впечатлява, но iPhone 8 ще се продава повече. Затова е и разликата в наименованията - ползването на различни цифри не позволява веднага да прецените кой е по-високият клас, само дава индикация, че X-ът е специален.

Важно е да се отбележи, че iPhone X е прекрасен пакет от наистина впечатляващи нови технологии, но нито една от тях не е напълно уникална и има сравними флагмани - също със суперцена, които излязоха или ще излязат през следващите месеци - модели на LG, Huawei, HTC, Samsung. Както винаги обаче Apple изчакаха някои от футуристичните технологии да станат по-зрели, преди да ги имплементират в ново устройство.

В добавка бяха представени нов iPhone Watch и Apple TV. Може би второто поколение на умното устройство за ръка ще е по-успешно, но засега този пазар е малък.