"Много български деца не знаят български език. Може би научават малко немски или английски, но във втори-трети клас не знаят български."

Констатацията е на министъра на образованието Красимир Вълчев, изказана пред Нова тв тази сутрин. По думите му преди дни той и екипът му се натъкнали на деца на около 10 години, които не владеят български език. А причините:

"Причината за това е, че не са обхванати от системата за предучилищното образование, детската градина също е тази, която трябва да ги научи първо на български, и след това постоянното посещаване на училище."

Министър Вълчев е в системата на управление на образованието много преди да стане министър. Бил е главен секретар на Министерството на образованието дълги години.

Според него правителството трябва да направи така, че да вкара децата в училище. Преди ден Вълчев сподели, че неходенето на децата на училище трябва да се смята за престъпление.

"Не е задължително родителите да бъдат наказвани със затвор, ако децата им не ходят на училище. Може да е пробация. Това е юридически, но и философски въпрос. Трябва да има и морков, и тояга", заяви министърът и днес. 

Според Вълчев децата, които не посещават класните стаи по социални причини, били все по-малко. А основната причина е в културата - тоест нежеланието да се посещава училище. 

Въпреки че лично обяви, че ще направи така, че вариантът на черно-бели учебници на едно от издателствата да не се разпространява за сметка на същите учебници, но в цвят, министърът обяви дискусията по темата за излишна. И една от причините е, че учениците масово ксерокопират учебните си помагала. Според Вълчев основният проблем е бил в рекламирането на учебниците - репликата за финансово притеснените ученици.