Европейският съюз трябва да преодолее разделението между източните и западните си страни и да пристъпи смело към институционални промени, които да го направят по-единен, по-силен и по-демократичен, заяви днес председателят на Европейската комисия в традиционната си годишна програмна реч пред Европейския парламент.

"Европа трябва да диша с двата си бели дроба - източния и западния", каза Жан-Клод Юнкер в адрес за състоянието на Съюза към евродепутатите в Страсбург. 

Той предложи в бъдеще да бъдат слети постовете на председател на Комисията и на Европейския съвет, а на 30 март 2019 г., ден след очакваното излизане на Обединено кралство от ЕС, 27-те държави членки да се съберат на среща на върха, за да положат основите на общото си бъдеще в Сибиу, Румъния, която е тогава на ред да председетелства Съвета на ЕС.

Припомняйки, че Европа е била винаги съюз на ценности, "повече от единния пазар, повече от парите, повече от еврото", Юнкер посочи свободата, равенството на възможностите и върховенството на закона като основите, върху които трябва да стъпи бъдещият ЕС. 

Разглеждайки тези три елемента, председателят на Комисията посочи, че в Европа не може да има "втора класа работници" и "втора класа потребители" и се обяви против различното качество на едни и същи стоки в Източна и в Западна Европа и различното заплащане на източните и западните работници за един и същ труд. Той обеща единен европейски надзор над трудовия пазар подобен на органите, които сега контролират спазването на правилата в банковия и застрахователния сектор. 

"Ако искаме да засилим защитата на външните ни граници, трябва веднага да отворим Шенгенската зона за свободно движение за България и Румъния. Трябва също да позволим на Хърватия да стане пълноправен член на Шенген, когато покрие всички критерии", заяви той под продължителни аплодисменти от залата. 

"Повече демокрация значи повече ефективност. Европа би функционирала по-добре, ако слеем (постовете на) на председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет", каза Юнкер, който преди беше обявил, че няма да се кандидатира за следващ петгодишен мандат начело на Комисията. "Европа ще стане по-лесна за разбиране, ако един капитан води кораба. Да имаме един президент ще отразява по-добре истинската природа на нашия Европейски съюз като едновременно съюз на държавите и съюз на гражданите."

Юнкер каза, че еврозоната трябва да има свой "финансов министър", който едновременно да е заместник-председател на Комисията и комисар по икономиката и финансите, но се изказа против създаването на отделен бюджет и парламент на еврозоната. Той се обяви в подкрепа на транснационални листи за изборите за Европейски парламент.

Преди речта наблюдатели прогнозираха, че тя ще е най-важната през мандата на Юнкер и ще очертае плановете му за 2018 г. - последната пълна година от него. Следващите избори за Европейски парламент, след които трябва да се формира и новата Комисия, са през май 2019 г. Коментарите посочиха, че Юнкер трябва внимателно да дозира нивото си на амбиция, така че то да не бъде твърде ниско и той да бъде запомнен  като председателя на "Брекзит", нито да е твърде високо и да отблъсне държавите членки с прекален радикализъм.

Отърсила се от шока на британския референдум, Европа се възстановява икономически, безработицата пада, инвестиционният план е мобилизирал капиталовложения от 225 милиарда евро, публичните дефицити са намалени от 6 на сто на 1,6 на сто от БВП. Всичко това отваря възможности, "които няма да отворени вечно", предупреди председателят на Комисията. 

"Хелмут Кол и Жак Делор ме учиха, че Европа се движи напред, камо когато е смела", каза Юнкер, цитирайки бившия канцлер обединител на Германия и три пъти председателя на Комисията, през чийто мандат Европейската общност стана съюз и беше заченато еврото. "Чувам тези, които казват да не клатим лодката сега, когато нещата започнаха да се оправят. Но сега не е време да грешим от предпазливост".

"Започнахме да поправяме покрива. Но трябва да завършим работата, докато слънцето още грее, защото, когато следващите облаци се появят на хоризонта - а те ще се появят - ще бъде твърде късно .... Така че да отпуснем въжето на челното платно. Да отплаваме от пристанището. И та хванем търговския вятър  в нашита платна".

Юнкер предложи ЕС да създаде фонд за финансова и техническа помощ на държавите, подготвящи се да приемат еврото, което по думите му трябва да стане "единната валута на ЕС като цяло". По думите му завършването на банковия съюз е "спешен въпрос", за решаването на който е необходимо да се намалят рисковете в банковите системи на някои страни членки. Те са пречка да бъде изградена единна европейска схема за защита на депозитите, която е все още липсващият елемент на Съюза. Държавите членки трябва да постигнат съгласие и по европейския стълб на социалните права, ако искат да избегнат социална фрагментация и социален дъмпинг, каза председателят на Комисията.

Страните членки могат да ускорят вземането на решения и без трудната и бавна промяна на сегашния съюзен договор, защото той им позволява, да използват квалифицирано мнозинство по въпросите изискващи единодушие, ако държавните и правителствените ръководители решат така, припомни Юнкер.

"Европа трябва да може да действа по-бързо и по-решително", каза той. "Затова искам държавите членки да видят кои външнополитически решения могат да преминат от гласуване с единодушие към гласуване с квалифицирано мнозинство. Договорът позволява това, ако всички държави членки се съгласят да го направят".

До 2025 г. ЕС трябва да е изградил своя отбранителен съюз, а преди това да създаде свое разузнавателно звено каза Юнкер.  

Той призова ЕС да поддържа перспективата на страните от Западните Балкани да се присъединят към него и изключи това за Турция в "обозримото бъдеще".

Председателят на Комисията изложи и ред инициативи, които тя възнамерява да завърши до края на мандата си. Сред тях са сключването на споразумения за свободна търговия с Мексико, държавите от Южна Америка, Австралия и Нова Зеландия; система за наблюдение и контрол на инвестициите от трети страни в стратегически сектори на европейската икономика; индустриална стратегия, която ще позволи на ЕС да остане сред лидерите в дигитализацията и декарбонизацията; предложение за намаляване на въглеродните емисии в транспорта; създаване на Европейска агенция за киберсигурност както и за връщане на мигрантите без право на пребиваване в ЕС, солидарност с Африка и отваряне на пътища за законна имиграция в Европа.