Нормализиране на отношенията между САЩ и Русия - това е поискал руският президент Владимир Путин от Вашингтон, твърди BuzzFeed News. Изданието се позовава на документ, предаден от руски дипломат на Държавния департамент, който призовава за възстановяване на дипломатическото, военното и разузнавателното сътрудничество между двете страни. Искането на Кремъл е планът да се осъществи веднага.

Документът предлага "специални консултации" между двете страни относно войната в Афганистан, ядреното споразумение с Иран, "ситуацията в Украйна" и опитите за спиране на ядреното въоръжаване на Корейския полуостров. Срещи между ръководители на руските и американските разузнавателни агенции са се предвиждали още преди първата среща на Доналд Тръмп и Владимир Путин.

"Този документ представлява пътна карта за цялоста нормализация на отношенията между САЩ и Русия", коментира Андрю Вайс, вицепрезидент на фондацията "Карнеги", след като се запознава с документа.

Сътрудничество в областта на търговията и инвестициите също е сред предложенията, направени през март. Пет месеца след като предложението е връчено, Конгресът подкрепи законодателни промени, които забраняват на президента да премахва и облекчава икономически санкции без одобрението на конгресмените. 

Друго амбициозно предложение е повторното стартиране на съвместни работни групи за киберсигурноста и борбата с тероризма, които са основани през 2009 г. 

През юли въпросното предложение е пред успех - Тръмп пише в туитър, че е обсъдил "работна група за киберсигурност" с Путин. След остри критики от страна на репуликанците обаче той бързо променя позицията си:

"Фактът, че аз и президентът Путин сме обсъдили група за киберсигурност, не значи, че смятам, че е възможно да се осъществи. Не може."

Предложенията разкриват една от надеждите на Москва - че Тръмп не споделя отношението на САЩ към Русия и би приел затопляне на отношенията с отворени обятия.

"То (предложението - б.р.) просто игнорира всичко, което предизвика влошаване на отношенията и създава впечатлението, че намесата в изборите и украинската криза никога не са се случвали", коментира Анджела Стент, бивш разузнавач по време на управлението на Буш-младши. "Когато руснаците внасят това предложение, те смятат, че Тръмп ще направи това, което казва: ще сключи сделка с Путин и ще нормализира отношенията."

Малка част от предложените срещи са били осъществени досега, а вероятно няма да се случат и в бъдеще след дипломатическото напрежение между двете страни, които изтеглиха свои дипломати.
Руското посолство във Вашингтон отказва коментар на разкритията от документа.

Служители на Белия дом и Държавния департамент не разкриват кой е донесъл документа, но не отричат автентичността му.

"Путин изглежда не разбира, че правомощията на Тръмп не са като неговите", коментира Стивън Пифър, експерт по Русия в Brookings. "Проверките и балансите, прокуратурата и комисията в Конгреса, която разследва (възможната руска намеса в президентските избори през 2016 г. - б.р.), връзват ръцете на Тръмп така, както никога не биха с Путин."