Русия е една от най-големите заплахи за националната сигурност на България. Това става ясно от доклада за състоянието на националната сигурност за 2016 г., който вече е приет от правителството и предстои да бъде гласуван от парламента.

"Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа... Нарастват предизвикателствата пред сигурността най-вече в района на Балтийско и Черно море, както и в източната част на Средиземно море, където Русия засилва своите военни способности и увеличава военните си дейности."

Това се казва в доклада. В него е записано още, че Русия засилва военните си способности на територията на "незаконно анексирания Кримски полуостров". Според доклада по този начин се нарушават геостратегическият и военният баланс в Черноморския регион.

В документа е записано още, че Русия не зачита териториалната цялост на независими държави и използва хибридни стратегии.

В доклада се казва още, че безпокойство предизвикват опитите на чужди държави за формиране на обществено мнение чрез дезинформация, пропагаднни кампании, медийни манипулации и използване на социалните мрежи. Изтъква се, че Русия или не изпълнява, или прилага избирателно международни договори в областта на контрола на конвенционалните оръжия. Според доклада кризата между Европа и Русия се задълбочава заради опитите на Москва да възстановява и разширява сферите си на влияние чрез действия във военната, икономическата и културната сфера, представяни в някои случаи като равноправно и взаимно изгодно сътрудничество и дори като помощ за защита на националната идентичност и суверинитет.

Целият доклад може да бъде прочетен тук.