За нетрадиционна проверка по разпореждане на Районната прокуратура в Казанлък съобщават пловдивските апелативни обвинители. Тя засяга сигнал в РУ на МВР-Казанлък за създадена опасност при правене на снимки с мобилен телефон на екстремно място.

На 10.09.2017 г. около 20.35 ч. гражданин съобщил в полицията за лице, което се е качило на висока греда в постройка на бившия ТЕЦ-Казанлък и не може да слезе. Изпратен е екип от РУ на МВР-Казанлък, който установил, че на мястото се намира 16-годишно момче.

Същия ден детето отишло с негови приятели в района на ТЕЦ, за да се разходят и да си направят снимки с мобилни телефони на екстремно място. Разхождайки се из изоставената постройка, 16-годишното момче се качило на висока греда и не могло да слезе. Според медии всъщност е пропаднало от плоча върху греда, която е на голяма височина.

Приятелите му се опитвали да му помогнат няколко часа, но не успели. Подаден е бил сигнал на тел. 112, поясняват от прокуратурата.

Пристигналият на място екип от Пожарна безопасност и защита на населението в Казанлък свалил момчето от високата около 20 метра греда. Детето не е пострадало и било откарано в дома си. Тийнейджърът е прекарал 4 часа на гредата, отбелязват медии.

БГНЕС снима спасителната операция в неделя, при която пожарникари бяха задействани заради тийнейджъри в Казанлък.

Впоследствие са проведени разговори с 16-годишното момче и неговите приятели, които също са непълнолетни, и са им били разяснени опасностите, които крият изоставените обекти.

Децата до момента не са извършвали противообществени прояви и не са посещавали Детска педагогическа стая към Районното управление на МВР в Казанлък. Всички споделили, че занапред ще обмислят повече какви места посещават. Никое от децата не е пострадало физически, обобщават прокурорите за нестандартната си проверка.

На 12.09.2017 г. проверката по случая е приключила в РУ на МВР-Казанлък и е докладвана в Районната прокуратура в града.