До три седмици ще стартира процедура за отдаване под наем на спортните бази на ЦСКА, става ясно от съобщение на Министерството на младежта и спорта.

Става въпрос за следните обекти: стадион "Българска армия", Панчарево, комплекс "Червено знаме" (там все още има зали за волейбол и гимнастика, а също така открит и закрит плувен басейн, които от години са занемарени) и спортен комплекс "Къро" (срещу "Арена Армеец" - от другата страна на булеварда).

Днес Министерският съвет одобри създаването на ново държавно дружество - „Сердика спортни имоти“ ЕАД, в което влязоха въпросните съоръжения. Капиталът на дружеството, на който държавата е едноличен собственик, се формира чрез апортиране на имотите. Те са собственост на Министерството на младежта и спорта и до този момент не са включени в капитала на нито едно от съществуващите дружества, на които ведомството е принципал. 

"Създаването на ново дружество ще създаде по-широк кръг от възможности за реализация на тези спортни имоти чрез публично-частно партньорство, отколкото ако бъдат включени в активите на някое от съществуващите вече дружества - Национална спортна база ЕАД и Академика 2011 ЕАД, се казва в съобщение на спортното министерство. - Учредяването на едноличното акционерно дружество и включването в капитала му на посочените обекти и спортни съоръжения, ще спомогне да се предприемат действия по модернизирането им, както и за тяхното по-добро управление. Плановете на ММС са в „Сердика спортни имоти“ ЕАД да бъдат включени всички имоти, собственост на Министерството на младежта и спорта, които не са част от активите на НСБ ЕАД и „Академика“ 2011 ЕАД и за които ще се търсят варианти за модернизация чрез публично-частно партньорство."

Седалището на дружеството е на национален стадион „Васил Левски“ (бул. „Евлоги Георгиев“ № 38). 

Стадион "Българска армия" и базата в Панчарево бяха отдадени на ПФК ЦСКА АД на концесия за 30 години по времето на "Титан". След фалита на клуба през миналата година договорът бе прекратен, а съоръженията бяха дадени под наем на ЦСКА-София. Междувременно собствениците на новия клуб Гриша Ганчев и Юлиян Инджов направиха ремонт в Панчарево.

Апетит към базите има и алтернативният ЦСКА 1948.