Шри Ланка ще прави първата си държавна плантация за канабис, за да осигури нуждите на традиционната медицина, както и за износ за САЩ. Това съобщи здравният министър на страната Раджитха Сенаратне, цитиран от АФП.

Той обясни, че 100-акровата ферма за канабис ще може да произвежда около 25 тона от растението годишно и ще бъде охранявана от военни. Тя ще осигурява висококачествена продукция.

"Много лекари, които практикуват аюрведа, се оплакват, че нямат кабанис с високо качество за техните  лекарства", обясни той. Добрият канабис бил основна съставка при приготвянето на лековете от традиционната медицина.

Сега лечителите си доставяли индийския коноп от контрабанда или отглеждан незаконно.

"Докато нашите природни лечители си доставят канабис, той вече е четири- или петгодишен и е загубил ефективността си", обясни министърът.

Правителството възнамерява да изнася излишъка от продукцията от канабис, който ще се отглежда в Ингиря, на 60 км югоизточно от столицата Коломбо.

"Казаха ми, че има голямо търсене в САЩ и в някои други държави. Канабисът се използва във фармацевтичната индустрия при производството на транквиланти и болкоуспокояващи", каза той.

Пушенето и притежанието на канабис е незаконно в Шри Ланка.